bezár
 

art&design

2010. 12. 03.
Franciaország visszakapja a New Yorkban megtalált Degas-festményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Franciaország visszakapja azt az Edgar Degas-festményt, amelyet 37 éve loptak el egy francia múzeumból, és a közelmúltban bukkant fel egy New York-i árverési ház katalógusában - jelentették be amerikai illetékesek.

prae.hu

Janes T. Hayes jr., a bevándorlási és vámhatóság New York-i irodájának vezetője, valamint Lorretta Lynch jogi szakértő csütörtökön számolt be arról, hogy a manhattani eladó beleegyezett a Blanchisseuses souffrant des dents (A fogfájós mosónők) című portré átadásába.

A Sotheby's, amelynek árverésén a lopott képet áruba akarták bocsátani, 350-450 ezer dollárra (70-90 millió forintra) becsülte annak értékét. A bírósági dokumentumok szerint a tulajdonos, akinek apja jutott hozzá a francia festő által aláírt képhez, nem is sejtette, hogy a mű lopott. Családjának ezért joga van hozzá, hogy kártérítésért folyamodjon a francia hatóságokhoz.

Az árverési cég közleményben hangsúlyozta, mennyire örül, amiért része lehetett a lopott műalkotás felfedezésében és annak is, hogy a kép visszakerül Franciaországba.

A fiatal nő portréját 1870-ben festette meg Degas. Egy gyűjtő adományozta a francia kormánynak, és a Louvre-ba került. A párizsi múzeum 1961-ben adta kölcsön a normandiai Malraux Múzeumnak, ahonnan egy máig ismeretlen tolvaj 1973-ban leemelte a falról, és elillant vele.

A képet a Malraux Múzeum egyik alkalmazottja fedezte fel idén a Sotheby's impresszionista katalógusában, és nyomban értesítette az árverési házat, amely rögvest kivette az eladásra kínált művek közül.
A Sotheby's hangsúlyozta: a szokásos eljárásnak megfelelően a katalógusba való felvétel előtt ellenőrizték, nem szerepel-e a mű a londoni központú Elveszett Műkincsek Nyilvántartásában. Utónni a lopott, zsákmányolt, illetve eltűnt alkotások listáját vezeti, ám abban nem volt nyoma, hogy lopott lett volna a kép.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés