bezár
 

art&design

2010. 12. 02.
Kávéházi hangulat a Nyolcak pécsi kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XX. század elejének hangulatát idézi kávéházzal, némafilm-vetítéssel, irodalmi és zenei előadásokkal a pécsi Modern Magyar Képtár december 10-én, a Nyolcak festőcsoport centenáriumi kiállításának nyitónapján.

prae.hu

"A tárlat délután a képtár galériájában nyílik, a magyar szellemi élet egyik fénykorát idéző ingyenes programok pedig este az intézmény udvarán felállított kávéházi sátorban lesznek" - közölte a Pécs2010 Sajtóiroda csütörtökön az MTI-vel.

A látogatók a kiállítással párhuzamosan a korabeli pesti kávéházak stílusában berendezett sátorban kávé, tea, sütemény fogyasztása és sanzonok hallgatása közben korabeli újságokat lapozgathatnak.

Este először némafilmeket vetítenek zongorakísérettel, azután a Hoppart Társulat tart előadást Örkény István Egyperceseiből, lesznek Karády-dalok, az A. K. Társulat francia sanzonesttel szórakoztatja a megjelenteket, végül a Szabad Ötletek Színházának tagjai nosztalgia kabaréban idézik meg a klasszikussá vált szerzőket, Rejtő Jenőt, Darvas Szilárdot és Vadnay Lászlót.

A kiállítási anyag nagy része már megérkezett az erre az alkalomra felújított Papnövelde utcai intézménybe.

A tárlat a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseménye, célja a Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - munkásságának átfogó bemutatása, valamint az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvések felvillantása. Ennek köszönhetően láthat a közönség remekműveket Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművéből.

A 2011. március 27-ig nyitva tartó és 20 milliárd forintra biztosított kiállítás anyaga mintegy félezer alkotásból áll, amelyeket 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból válogattak.

A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat.
1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.

Tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lukács György.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását szeretné rekonstruálni, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával.

A kiállítás eredetileg november 12-én nyílt volna, erre azonban technikai okok miatt egy hónappal később kerül sor.

A képtár hosszabb nyitvatartási idővel, este tizenegy óráig várja az érdeklődőket a Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak centenáriumi kiállításra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés