bezár
 

irodalom

2010. 12. 01.
FAZ-recenzió Paul Lendvai új könyvéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paul Lendvai éppúgy leszedi a keresztvizet a magyarországi választások veszteseiről, mint a győztesekről - összegzi véleményét a Bécsben élő publicista új könyvéről a Frankfurter Allgemeine Zeitung rovatvezetője.

prae.hu

A német konzervatív újság szerdai számának politikai rovatában közölt recenzió szerzője, Georg Paul Hefty szerint a Mein verspieltes Land címmel egy salzburgi kiadónál megjelent kötetben a 81 éves Lendvai keserűen leszámol azzal a fejlődéssel, amely 1989 óta ment végbe egykori hazájában.

A szerző csalódása a könyv minden lapján érződik. Ám ennek a csalódásnak - hangsúlyozza Hefty - alighanem egy öncsalás volt az előzménye: annak feltételezése, hogy a politikai fordulattal együtt jár a tömeges személyi fordulat. Például az, hogy megszűnik az önzés, és az emberek figyelmének középpontjába a közjó kerül, amely egyesít szegényeket és gazdagokat.

A könyv aktualitását, sőt pikantériáját Hefty szerint az a fundamentális kritika adja, amellyel Lendvai a jelenlegi miniszterelnököt, Orbán Viktort illeti. A Fidesz elnökét a szerző nyilvánvalóan veszedelmes embernek tartja, véleményének alapja az a tény, hogy Orbán kormánya kétharmados többséggel bír a parlamentben.

Ez pedig lehetővé teszi a miniszterelnöknek, hogy legális úton teljesen átformálja az alkotmányt.

Az Orbán-rejtély nyitjához két megjegyzéssel jut közelebb Lendvai - írja Hefty. - A publicista valahogyan rossz néven veszi a kormányfőtől, hogy "a javíthatatlan szélsőségesek csoportjának szétverésével és a Jobbik táborából a paktumképes feltörekvők beszippantásával megpróbál légi fölényt" kiharcolni.

Holott pontosan ez a Strauss-féle recept a szélsőségesekkel való bánásmódra. Másrészt elismeri Lendvai, hogy a "offenzív-nemzeti és jobboldali konzervatív-klerikális kurzus" nem ütközik ellenállásba a lakosság részéről. Egyúttal a szemükre veti a marakodó szocialistáknak, hogy a miniszterelnök és pártja "baloldali populista és a nemzetközi pénzintézetek ellen irányuló frazeológiája miatt nem is tudják balról előzni a Fideszt".

Orbán olyan trükköt talált ki, amely pontosan megfelel a politikailag felőrlődött lakosság széles rétegeinek.

Paul Lendvai könyve sok hasznos részlettel szolgál, és mély ismereteket nyújt az olvasónak a magyarokról - összegzi véleményét a FAZ rovatvezetője. - Az olvasó azonban éppen olyan kritikus maradhat, mint amilyen kritikusan szemléli a szerző a mai Magyarországot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés