bezár
 

art&design

2010. 12. 01.
Szlovák képzőművészek kiállítása Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három szlovák festőművész, Cyril Blazo, Michal Cernusák és Veronika Rónaiová mintegy 30 alkotásából nyílik kiállítás Pikantoteka címmel csütörtökön a budapesti Szlovák Intézetben.

prae.hu

Mindhárom művész a nagyszombati Ján Koniarek Galéria művésze és a nagyszombati kerületi önkormányzat támogatásával mutatkozik be Budapesten - mondta el Milan Kurucz, a Szlovák Intézet igazgatója az MTI-nek.

A január 27-ig látható tárlat kurátora, Vladimír Beskid hozzátette: a kiállítás címe, a Pikantoteka a pinakotéka, azaz képtár szóból ered, jelezve a művészek témaválasztását, amely arra irányul, hogy bemutassa a kortárs képfelfogás vonulatát a fotográfiától a kollázson át a digitális manipulációig.

A kiállítás három olyan kortárs szlovák képzőművészt mutat be, akik kötődnek a nagyszombati régióhoz, ugyanakkor határozottan érvényt szereztek maguknak az elmúlt évtizedben nemcsak a szlovák, hanem a nemzetközi művészeti életben is.

A generációs különbségek ellenére az alkotók közös platformon mozognak, a jelen világra reflektálnak, ahogyan arra hatással van a tömegmédia, a technikai sokszorosítás és az internetes megjelenítés.
A művészek az aktuális vizuális nyelv kialakításának egyéni módját, eltérő művészi stratégiát választanak. Blazo apró történeteket hoz létre, kollázsokat, az újságban vagy az interneten talált fotóba beavatkozva közli mondanivalóját.

Apró beavatkozásaival, lefedéssel, szaggatással, átragasztással módosítja a kép jelentését, elviszi azt a humoros, az ironikus helyzetekig is.

Cernusák elsősorban napjaink sürgető problémáira, a globalizációra, a politikusok hatalmára, a terrorizmusra figyel. A helyzeteket energikusan és rendkívül meggyőzően rávetíti nagyméretű festői vásznaira. Rónaiová saját világát közvetíti, bemutatja a műtermét, kísérleteit a hiperrealista festészettel, a festést digitális nyomatra, illetve a más művekbe való festészeti beavatkozást - mutatott rá a kurátor.

Cyril Blazo 1970-ben született Pozsonyban, a Képzőművészeti Egyetemen tanult, 1994-ben diplomázott. A Nagyszombati Egyetem Pedagógiai Karán tanít. Pozsonyban és Nagyszombatban él és alkot. Kiállításai voltak Berlinben, Washingtonban, Prágában, Münchenben és több szlovákiai városban.

Michal Cernusák Zólyomban született 1982-ben, a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetemen tanult, ahol jelenleg doktorandusz és Pozsonyban él. A hazaiakon kívül Bécs, Prága, Párizs, Regensburg voltak képeinek bemutatóhelyei.

Veronika Rónaiová 1951-ben született Körmöcbányán. A Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán tanult, 2003-tól a Festészet és Rajz Műterem vezetője a Nagyszombati Egyetemen. Pozsonyban és Nagyszombatban él és dolgozik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés