bezár
 

film

2010. 11. 29.
Elhunyt Kershner, A birodalom visszavág rendezője
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Irvin Kershner A birodalom visszavág című Star Wars-epizód és a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-film rendezője.

prae.hu

Az amerikai filmes 87 esztendős korában, hosszú betegség után hunyt el vasárnap Los Angelesben. Halálhíréről Franciaországban élő keresztlánya, Adriana Santini hétfőn tájékoztatta a sajtót.

A rendező, színész és producer 1923-ban született Philadelphiában. Komolyan foglalkozott zenével és festészettel is, majd az ötvenes évektől dokumentumfilmeket, később játékfilmeket kezdett forgatni.

A hatvanas évektől olyan népszerű produkciók kerültek ki a keze alól, mint az Enyém, tied, miénk című vígjáték, a Shunkawakan visszatér című western vagy a Laura Mars szemei című pszichothriller.

A nemzetközi sikert azonban a Star Wars-sorozatból második produkcióként elkészült A birodalom visszavág című sci-fi hozta meg számára 1980-ban, a rendezői széket a történet atyja, George Lucas engedte át neki. Ezt követően rábízták a James Bond: Soha ne mondd, hogy soha forgatását Sean Conneryvel a főszerepben, és az 1990-ben Peter Weller főszereplésével a mozikba került Robotzsaru 2. rendezése is az ő nevéhez fűződött.

Kershner már benne járt a korban, amikor 1988-ban a kamera másik oldalán is debütált: Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című, nagy vihart kavart filmjében játszotta az egyik apostol apját.

Több tévésorozatban is foglalkoztatták rendezőként, többek között a SeaQuest - A mélység birodalma című sci-fiben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luca Guadagnino: Challengers
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés