bezár
 

irodalom

2010. 11. 28.
FAZ-írás Paul Lendvai elmaradt frankfurti fellépéséről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végzetes meghívás címmel foglalkozott hétvégi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung Paul Lendvai ausztriai publicista Frankfurtba tervezett, de biztonsági megfontolásokból végül lemondott könyvbemutatójával.

prae.hu

Georg Paul Hefty, a konzervatív német újság rovatvezetője a hesseni Zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítványt teszi felelőssé azért az "afférért, amely a magyartól a francia sajtóig hullámokat ver, Lendvainak kárt okoz, másokat pedig hamis fényben tüntet fel". Konkrétan azt veti a cikkíró az alapítvány szemére, hogy Lendvai tudta nélkül olyan szövegű meghívót fogalmazott a felolvasóestre, amely "tudatlanságról árulkodott, és provokálóan hatott a magyar származású érdeklődőkre".

A melléfogások közé sorolja Hefty a meghívónak azt a kitételét, amely szerint Magyarország "Kádár hatalomra jutása óta a vasfüggöny mögötti térség legliberálisabb országának számított". Ezzel szembeállítja azt a tényt, hogy az 56-os forradalom leverése után mintegy 460 embert végeztek ki, sok fiatal felkelőt azután, hogy betöltötték 18. életévüket. Ennek fényében azt állítani, hogy Kádár alatt "igen liberális" volt a légkör, embertelen cinizmus - szögezi le a cikkíró.

Azt is a szemére veti a Böll alapítványnak, hogy a meghívóba bekerült az alábbi kérdés: "Hogyan jöhetett létre újból egypárti uralom" Magyarországon? Ezt könnyű cáfolni - így a szerző -, hiszen az Országgyűlésben négy frakció foglal helyet. Ezen túlmenően "a jelenlegi jobboldali kormány szimpatizánsait fölösleges az +újból+ szóval a kommunista egypártrendszerrel egy nevezőre hozni; bezzeg Edmund Stoiber (bajor miniszterelnök) kétharmados parlamenti többsége idején a Zöldek nem vetemedtek efféle történelmi párhuzamokra" - jegyezte meg Hefty.

Véleménye szerint egy ily módon beharangozott rendezvény ellen "elkerülhetetlen volt a tiltakozás, amelybe belekeveredett a jeles résztvevő neve" is. Lendvai - saját közlése szerint - nem kapott fenyegetéseket, viszont tudomásul vette, hogy a rendezők a nagyszámú fenyegetésre hivatkozva lemondták a felolvasóestet.

A 81 éves publicistát más városokban rendre népes közönség köszönti és dicséri - emlékeztetett Hefty, felidézve a csütörtöki berlini estjét, amelyen a Német-Magyar Társaság elnöke a szervezet tiszteletbeli tagjává fogadta a magyar születésű publicistát, "szívélyes szavakkal kárpótolva őt az előző napok izgalmaiért". "Akadnak ugyanakkor sokan, akik a Böll alapítványtól függetlenül bírálják vagy gyalázzák Lendvait. A legtöbbjük Magyarországon található - írta a szerző a kuruc.infóra és egyéb internetes oldalakra utalva, - "ahol +hírhedt magyargyűlölőként+ szidalmazzák a publicistát, aki - mint új könyve címe is elárulja - ma is a hazájának tekinti Magyarországot".

Hefty megállapítása szerint a magyar szélsőjobboldaliak minden mértéket elveszítettek. Annál bornírtabbak azok a kísérletek, amelyek egy kalap alá próbálják venni Orbán Fideszét a szélsőséges Jobbikkal, amint ezt a hesseni Böll alapítvány tette - zárta írását a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés