bezár
 

színház

2010. 11. 27.
Táncjáték Az órákból Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az órák című 2002-ben készült, Stephen Daldry által rendezett amerikai film női sorsait jeleníti meg táncjáték formájában az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozata december 8-án, a teátrum stúdiószínpadán sorra kerülő bemutatón.

Szkéné színház

Milyen boldognak lenni? Milyen nőnek lenni? Milyen meghalni? - ezeket a fő kérdéseket teszik fel az alkotók a Feledi János koreográfiája nyomán megszülető, az Idők golyamán címet viselő táncjátékban.

"Három korszak, három női sors olvad össze egyetlen történetté az idők folyamán. A női lelkek, érzések izgatnak, hogyan jut el valaki odáig, hogy öngyilkos legyen. A nő mint feltérképezendő lélek érdekel. Izgalmas az is, hogy három különböző korban három különböző nőről szól" - fogalmazott Feledi János.

A rendező-koreográfus csaknem két éve az egri tánctagozat tagja, ugyanakkor ez az első egész estés rendezése. "Két éve készülök erre, de azt hiszem, ennek is, mint minden darabnak van egy érési folyamata a kigondolástól a megvalósításig. Nálam ez most
jött el" - tette hozzá az alkotó.

A három nőt egy könyv köti össze, Virginia Woolf Mrs. Dalloway című kötete. Az első nő maga az író, aki elmebajjal küzd 1925-ben. A második állapotos, akinek látszólag mindene megvan, férje, szép háza, de mégsem boldog. Miközben a könyvet olvassa, annyira a hatása alá kerül, hogy elhatározza, véget vet az életének. A harmadik nő pedig AIDS-es barátját, egykori szerelmét szeretné meglepni egy partival.

Róluk és arról a láthatatlan kapocsról szól előadás, ami összeköti őket. A három nőt Barta Dóra Harangozó-díjas táncművész, érdemes művész, a tánctagozat vezetője, Kulcsár Noémi és Horváth Zita táncolja. A dramaturg Lisztóczky Hajnal, a díszlet pedig Minorics Krisztián munkája.

Az órák című film számos díjat kapott, az alkotásban nyújtott alakításáért Nicole Kidmant Oscar-díjjal jutalmazták. Rajta kívül Julianne Moore és Meryl Streep játszotta a főszerepet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés