bezár
 

art&design

2010. 11. 27.
Négynapos karácsonyi árverést tart a Polgár Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négynapos karácsonyi aukciót tart december első napjaiban a Polgár Galéria; a több mint 800 tételt felsorakoztató kínálatban szerepel például két különleges ikongyűjtemény, egy grafikai kollekció Vaszary Jánostól, számos festmény, műtárgy, bútor, ezüst, ékszer és óra.

prae.hu

A galéria tulajdonosa, Polgár Árpád szerint is ritka alkalom, hogy egyszerre több mint kétszáz fa- és fémikon kerülhet kalapács alá az aukció második és negyedik napján. Mindez két gyűjteményből, amelyet a tulajdonosok egymástól függetlenül bocsátottak árverésre. Az 1800-as évekből való, negyvenhét fatáblára festett ikon egy budapesti kollekció része, míg a száznegyvenhét fémikont tartalmazó gyűjtemény svájci tulajdonostól érkezett. Utóbbiban igazi különlegességek találhatók, például XI-XII. századi nyakban hordható fém keresztek és más, bronzból, sárgarézből öntött, gyakran színes zománccal díszített darabok. Mindkét kollekcióban vannak 100 ezer forint alatti, de 200 ezer fölötti tételek is.

Polgár Árpád felhívta a figyelmet a Vaszary János 28 grafikáját tartalmazó gyűjteményre, amelyben több későbbi nagy kép, például a Salome vagy tengerparti festmények vázlata is szerepel.

Az első napi, festményeket és grafikákat tartalmazó válogatás csúcsdarabja is egy késői, könnyed, franciás Vaszary-festmény, a Szieszta, amely az aukció legdrágább, 11 millió forintért induló tétele. Szinyei Merse Pál érzéki női portréjáért, a most felbukkant kisméretű olajképért 4,2 millió forintról lehet licitálni. Ennél alacsonyabbról, 2,2 millióról indul Kádár Bélának a Sotheby's aukciósházat is megjárt Keresztelő című temperája. 850 ezer forintra árazták Kernstok Károly egészalakos női portréját, amelyet legutóbb 1911-ben állítottak ki. Vonzó lehet Bernáth Aurél posztimpresszionista tájba helyezett nőalakja, több Iványi Grünwald Béla-festmény, köztük az Önarckép modellel című vászon vagy Bortnyik Sándor 1942-es virágcsendélete a művész kevéssé dokumentált korszakából.

A plasztikákat - Medgyessy Ferenc, Borsos Miklós, Varga Imre, Melocco Miklós, Kerényi Jenő, Búza Barna és francia, osztrák, német, itáliai szobrászok műveit - néhány százezer forintért a második napon árverezik. Az iparművészeti műtárgyak kiemelkedő tétele egy szecessziós Loetz vázapár 950 ezer forintért. Tíz figurális terrakottát kínálnak Kovács Margittól. Gazdag a Zsolnay díszedények, vázák, kaspók választéka, néhány százezer forintért, Zsolnay Júlia vázája millenniumi dekorral 650 ezer forint, míg egy 1906-os eozinmázas panoráma váza 1,4 millió forint. Az asztali és faliórák, kandallóórák is elérik a millió forintos vagy afeletti kikiáltási árat, míg a kisbútorok százezer alatt, a garnitúrák 300-400 ezer forint fölött kezdenek.

A harmadik nap legizgalmasabb tétele a 6,5 millió forintra tartott millenniumi arany zsebóra. Az ezeréves múltat ezer briliánskő szimbolizálja a Szent István megkoronázásának emlékére készült zsebórán, amelybe mechanikus, svájci szerkezetű Schaffhausen IWC óraművet építettek. Ebből az óraremekből összesen huszonegy készült, az aukción a kettes sorszámút lehet megszerezni. Míg a Breitling, Vacheron & Constantin, Cartier és más márkás órák egymillió forint alatt indulnak.

A negyedik napon lehet licitálni a már említett fémikonokra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés