bezár
 

irodalom

2010. 11. 26.
Versszínház: Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Záró előadását tartja szombaton a Versszínház a Faludy György születésének 100. évfordulója tiszteletére összeállított műsorral; a Pokolbéli világnéző Faludy György Turek Miklós színművész előadásában a Magyarországi Szerb Színházban lesz látható.

prae.hu

Turek Miklós hét évvel ezelőtt találta ki és állította össze Faludy műveiből ezt az estet, miután megismerkedett a költővel, Villon magyar fordítójával. Az őszinte, az optimista, a kitartó emberséges ember nyűgözte le - idézte fel az est keletkezésének történetét Sárvári Balázs, a Versszínház kommunikációs vezetője az MTI-nek.

A műsorban a színművész szűk másfél órára felölti Faludy György ruháját, és a költő saját szavaival eleveníti meg Faludy életének örömeit és fájdalmait.

A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született, és nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. Ez a fajta színházi előadás felfűzi a négy évvel ezelőtt elhunyt költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, úgy, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, amelyben a költő élt, a személyes drámákról, amelyeket átélt.

Az összeállítást a Faludy-centenárium keretében a budapesti Gödör klubban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is láthatta a közönség. Turek Miklós estje eddig 70 előadást élt meg, Budapesten kívül Miskolcon, Vácott, Esztergomban és Balatonalmádiban is bemutatták. A 2004-es premier óta a műsor Németországot, az Egyesült Államokat és Kanadát is megjárta.

Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után a Madách és a Vígszínházban, valamint a győri és a tatabányai színházban játszott, például Heltai Jenő Néma levente, Csehov Három nővér, Harold Pinter Árulás és Oscar Wilde Bunbury című darabjában. Olyan filmrendezőkkel forgatott, mint az Oscar-díjas Szabó István, Jancsó Miklós, Bujtor István, Herendi Gábor vagy Goda Krisztina.

A színművész versszínházi előadássorozatát bővítette, Faludy György mellett József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor verseivel is pódiumra áll.

A Faludy-estnek otthont adó Magyarországi Szerb Színház tizennyolcadik éve működik. A társulat jelentős részt vállal a magyarországi szerb nemzetiség nyelvének és identitásának megőrzésében. 2007-ben megkapta a Magyar Művelődési Intézet Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat. A színháznak a "pesti Broadwayn", a Nagymező utca 49. alatt önálló játszóhelye van.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés