bezár
 

zene

2010. 11. 25.
Átadták a Junior Prima zeneművészeti díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Junior Prima zeneművészeti díjakat csütörtökön Budapesten, az elismerést most először egy kamaraegyüttes és egy zeneszerző is megkapta.

prae.hu

A Batta András, a Zeneakadémia rektora vezette zsűri idén is tíz díjat ítélt oda, a hétezer euróval járó elismeréseket azonban összesen tizenhárman vették át, mert az Accord Kvartett tagjai is átvehették az oklevelet.

Batta András az ünnepségen kiemelte: először ismertek el zeneszerzőt Bella Máté András személyében, ami különlegesség, hiszen fiatalon kevés alkotó büszkélkedhet számottevő művekkel. Bella Máté András színművek kísérőzenéjének szerzője, köztük Závada Pál Magyar ünnepének komponistája.

Díjat kapott még Balogh Roland dzsesszgitár művész, Lajkó István zongoraművész, Fülei Balázs zongoraművész, Zempléni Szabolcs kürtművész, Rácz Rita operaénekes, Somlai Petra fortepiano és csembalóművész, Káli-Fonyódi Fruzsina oboaművész és Szabó Balázs orgonaművész.

A Szépművészeti Múzeumban a fiatal tehetségeket a díj társalapítójának képviseletében Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Kifejtette: kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az MVM támogassa azokat, akik tudásukkal, tehetségükkel gazdagítják az országot.

"A magyar zeneművészet régóta szívügye a társaságnak. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a tehetségek itthon kapják meg a legnagyobb elismeréseket. Minél nehezebb idők járnak, annál nagyobb szerep hárul a nagyvállalatokra, hogy felsorakozzanak a kultúra, a közjó támogatásának érdekében" - zárta szavait Baji Csaba.

Batta András rektor, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy ma, amikor a felszínes "tehetségkutatás" dömpingje van, a Junior Prima díj nem a pillanatnyi feltűnést, hanem a szorgalmas, tudatos és folyamatos munkát ismeri el.

A zsűri tagja volt Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a Zeneakadémia tanszékvezetője; Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész és zeneszerző; Devich János Liszt-díjas gordonkaművész; Vígh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektor-helyettese; valamint Jakobi László gordonkaművész-koncertrendező.

A Junior Prima Díj a Prima Primissima Alapítvány elismeréseinek kiterjesztéseként jött létre 2007-ben. A zeneművészeti kategória 2008-óta létezik az alapítvány és az MVM Zrt. együttműködésének köszönhetően.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés