bezár
 

zene

2010. 11. 25.
Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kamara- és szimfonikus zenekari koncerteket, kórushangversenyeket hallhatnak hétfőtől az érdeklődők a hetvenöt éve született zeneszerző, Vántus István nevét viselő kortárszenei napokon Szegeden.

prae.hu

A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a négynapos rendezvény a kiváló zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és kritikus Járdányi Pál emlékhangversenyével kezdődik hétfőn délután a Somogyi könyvtárban.

A nyitónap estéjén a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus a Korzó Zeneházban Vántus István, Kocsár Miklós és Dobos Kálmán műveit adja elő.

Kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pedagógusképző karának oktatói tartanak zenepedagógiai délelőttöt, ahol a magyar mellett horvát és grúz komponisták művei is felcsendülnek. Délután a zeneművészeti kar növendékeinek koncertjét hallhatja a közönség, este pedig Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes és vendégei adnak kamaraestet.

Szerdán délben az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolájának növendékei koncerteznek a Fricsay Teremben. Délután a Somogyi könyvtárban az egyik legismertebb magyar kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel találkozhat a közönség, vele Hollós Máté, a Vántus István Társaság és a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke beszélget. A napot kamarahangverseny zárja, ahol többek között a komponista Psychokozmosz című nagyzenekari művének fuvola-mélyhegedű-hárfa trióra feldolgozott változatát is előadják.

Csütörtökön a Csongrád megyei zeneiskolák diákjai mutatkoznak be a Törpék és óriások című koncerten. A programot este kórus- és kamarahangverseny zárja, amelyen a legutóbbi Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Szokolayné Szőke Diána is fellép.
A Vántus István Kortárszenei Napok elődjét, a Mai Magyar Zene Hetét 1971-ben hívta életre Vántus István Erkel-díjas zeneszerző; a kortárszenei koncertsorozat csaknem másfél évtizede viseli az alapító nevét.
Vántus István 1935-ben született Vaján; 1953 és 1955 között Debrecenben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. A következő hat évben Szegeden volt zenetanár, majd a Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatának főiskolai tanára lett. Két operát, több zenekari darabot, kantátát, dalt és kórusművet írt. Hangcsoportok című kórusművének debreceni ősbemutatóján érte a halál 1992. július 9-én.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés