bezár
 

film

2010. 11. 24.
Elhunyt Ingrid Pitt, a Drakula grófnő sztárja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Ingrid Pitt, a Drakula grófnő és más brit horrorfilmek sztárja, akinek élete is filmvászonra kívánkozó fordulatokban bővelkedett.

A 73 esztendős színésznő kedden lett rosszul és hunyt el Londonban, amikor éppen a születésnapjára szervezett ünnepségre készült - számolt be róla a lánya. Bár Pitt gyengélkedett az utóbbi időben, halála okát nem hozták nyilvánosságra.

A színésznő a hatvanas évektől egészen a legutóbbi időkig dolgozott, ám közel fél évszázados pályafutása alatt legnagyobb sikereit olyan, a hetvenes években a Hammer stúdióban készült - és azóta kultfilmmé vált - brit gótikus horrorfilmekben aratta, mint a The Vampire Lovers vagy a Drakula grófnő. Pitt örömmel fogadta, hogy angol rajongói "a horror királynőjévé" koronázták és szívesen jelent meg ebben a minőségében a műfaj fesztiváljain, ünnepi alkalmain.

"Nagyszerű találkozni a rajongókkal. Azt állítják, hogy manapság sokkal szebb vagyok, mint negyed évszázada, amikor a filmjeimet forgattam. Ez persze merő hazugság, de édes" - jegyezte be a tisztelői által létrehozott Pitt of Horror honlapra.

A lengyel zsidó családba született Pittet ötéves korában édesanyjával együtt egy náci koncentrációs táborba internálták. A háborút túlélve Kelet-Berlinbe került, ahol beállt a Berliner Ensemble színtársulatba, amelynek Bertolt Brecht özvegye, Helene Weigel volt a művészeti igazgatója. De mivel képtelen volt megmaradni a kommunista diktatúrában, színpadi debütálásának éjjelén beleugrott a várost átszelő Spree folyóba, hogy a nyugati megszállási övezetbe meneküljön. Kis híján megfulladt, ám kimentette egy jóképű amerikai hadnagy, aki hamarosan elvette feleségül.

A színésznő a rövid életű házasság után Amerikából visszatért Európába, ahol 1964-ben egy spanyol filmben mutatkozott be a filmvásznon. Karrierje 1968-ban a Kémek a sasfészekben című háborús kalandfilmmel vett nagy lendületet. A Clint Eastwood és Richard Burton főszereplésével forgatott produkciónak köszönhetően figyelt fel rá a Hammer Films, a horrorfilmek brit fellegvára, ahol többek között Christopher Lee híres Drakulája született 1958-ban.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés