bezár
 

art&design

2010. 11. 22.
A templomok művészetéről a Szolnoki Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Egri Főegyházmegyéhez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katolikus templomok művészetét bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Szolnoki Galériában.

prae.hu

A megnyitón Horváth László, a Szolnok megyei múzeumok igazgatóságának vezetője az Egri Érsekség érdemét emelte ki abban, hogy 24 település 25 plébániájának segítségével ezt a különleges tárlatot megvalósíthatták.

A 2011 január végégig nyitva tartó kiállításon képek, szobrok, zászlók, miseruhák és feszületek sokasága tekinthető meg, de oltárterítőket, kelyheket, azok tartóit, valamint a kelyhet takaró színes kézkendőket is felvonultat a tárlat.

Ternyák Csaba egri érsek hangsúlyozta: a kiállítást többek között azért tartotta fontosnak, mert a templomok művészetével ily módon azok is megismerkedhetnek, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak oda. Ezek a művészeti alkotások, használati tárgyak azért olyan szépek, mert hívő alkotói, készítői Istennek mindenből a legnagyobbat, a legértékesebbet kívánják adni - fogalmazott az érsek.

Löffler Erzsébet, az egri Érseki Gyűjteményi Központ igazgatója azt fejtegette, hogy sokan a kiállítás hallatán drágakövekkel díszített aranytárgyakra, reneszánsz festményekre gondolnak, pedig a templom más, mint egy kincsestár, szellemiséget tükröz egy évezredes hazában, lelkiséget, amely segített a "rossz korokban", és szerénységre intett jó sorunkban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés