bezár
 

építészet

2010. 11. 22.
Megújul a debreceni Régi Posta Étterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődtek a felújítási munkálatok Debrecen egyik legrégebbi fogadója, a 17. században épült Régi Posta Étterem épületén; a mintegy 250 millió forintos beruházás befejezése után, várhatóan jövő tavasszal újra nyílik a jelenleg romos állapotú patinás étterem és panzió - mondta a tulajdonos Régi Posta Étterem Kft. ügyvezetője hétfőn Debrecenben.

prae.hu

Mérész Ferenc a felújítás alatt álló épület udvarán tartott sajtótájékoztatón elmondta: 62 millió forint uniós támogatást nyertek a turisztikai és műemlékvédelmi beruházásra.

A projekt két ütemben valósul meg: előbb az étterem, majd a panzió nyílhat meg. Hozzátette: a csaknem egy éve tartó műemléki feltárások során egy művészettörténeti szempontból rendkívül értékes, befalazott szabadkéményes konyhát is találtak, ami a helyreállítás után "mini múzeumként" várja majd a látogatókat.

Kováts Ákos, Debrecen főépítésze megjegyezte: a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor az építőipar különösen nehéz időket él át, támogatásra méltó vállalkozás egy műemlék épület helyreállításába belefogni. Kiemelte: az örökségvédelmi hivatallal együtt folyamatosan odafigyelnek az épület felújításának szakszerűségére.

Trankóné Nagy Edit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megyei műemlék felügyelője az épület történetét bemutatva elmondta: az 1690-es évek végén épült ház átvészelt több debreceni tűzvészt is, így mára a város egyik legrégebbi épületévé vált. Kiemelte azt, hogy háromszáz év alatt mindig betöltötte eredeti funkcióját - étterem és fogadó volt -, egyedül az utóbbi tíz évben vált elhanyagolttá.

Az épület nagyon komoly helytörténeti és várostörténeti értéket képvisel: Diószeghy Sámuelnek, a város első postamesterének volt a háza, egyben városi postaállomásként is működött. Ebben az épületben szállásolták el XII. Károly svéd királyt is, amikor 1714-ben Debrecenen keresztül tartott hazafelé Törökországból. A telek, a rajta lévő főbírói házzal és a fogadó épületével jól azonosítható a város egy 1771-es térképén is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés