bezár
 

art&design

2010. 11. 21.
Kortárs művészeti szabadegyetem a budapesti Gólyavárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs művészetről indított szabadegyetemet a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány az ELTE bölcsészettudományi karral együttműködve a budapesti Gólyavárban. Kedden a neoavantgárd, a transzavantgárd és a posztmodern törekvésekkel ismerkedhetnek az érdeklődők Aknai Tamás művészettörténész előadásán.

prae.hu

A Művészet mindenkinek címet viselő, jövő áprilisig tartó előadássorozaton művészettörténészek, esztéták, szociológusok és alkotók ismertetik napjaink művészetének főbb irányzatait, elemzik jelenlegi helyzetét - mondta N. Mészáros Júlia művészettörténész, az alapítvány elnöke az MTI-nek.

Az előadások keresztmetszetet adnak a kortárs művészet kiválóságainak munkáságáról, emellett segítséget nyújtanak a mai műalkotások értelmezéséhez is. Szó lesz arról, hogy a művészetre milyen elméletek gyakoroltak hatást, ezek ugyanis nélkülözhetetlenek a progresszív művek befogadásához - magyarázta a művészettörténész.

Érdekes felvetés, hogy miként viszonyul az 1970-es, 80-as évek művészetéhez a mai generáció - erről, valamint a kortárs művek társadalmi befogadásáról is hallhatnak a szabadegyetem hallgatói. A kurzusok résztvevői választ kaphatnak arra a kérdésre is, hogy milyen módon kerülhet közelebb egymáshoz művész, művészeti alkotás és befogadó.

Az egyetemi hallgatók részéről nagy érdeklődés mutatkozik a témák iránt, az előadások azonban olyan kérdéseket boncolgatnak, amelyek a 40 év fölöttiek számára is szellemi élményt nyújtanak - mutatott rá a szakember, hozzátéve: a művészetek iránt vonzódást érző felnőttek a szabadegyetemen bepótolhatják azt, ami fiatal korukban bármilyen okból kimaradt az életükből.

"Az előadóktól nemcsak információt, hanem szemléletet is kapnak" - hangsúlyozta N. Mészáros Júlia.

A szabadegyetem bevétele az alapítvány céljait szolgálja. Az alapítvány küldetése az idén elhunyt Hetey Katalin Kossuth-díjas szobrászművész hagyatékának gondozása és Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész életművének feldolgozása - fogalmazott az alapítványi elnök.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Kemény Lili Nem című regényének kritikája
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés