bezár
 

art&design

2010. 11. 20.
Magyarul is olvasható végre Goethe „Színtan”-a!
200 év után is aktuális és inspiráló erővel bír
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar közönség 2010. november 22-én, hétfőn, 18 órától könyvbemutatóval összekapcsolt beszélgetésen ismerkedhet meg Goethe természettudományos főművének magyar fordításával a Design Terminálban (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér). A Színtan által inspirált több száz kortárs pályaműből a legjobbak tekinthetőek meg a Design Terminál kiállításán.

J. W. Goethe természettudományos munkásságában a németül először 1810-ben kiadott Színtan hasonló jelentőséggel bír, mint irodalmi művei között a Faust. „Mindazt, amit költőként alkottam, nem sokra tartom. Kiváló költők éltek koromban, még kiválóbbak előttem, s hasonlóan kiválók fognak élni utánam. De hogy századomban a színtan bonyolult tudományában én vagyok az egyetlen, aki tudja az igazat, erre büszke vagyok, és ezért sokak fölött állónak érzem magam.” – vélekedett művéről az idős Goethe.

prae.hu

 

A budapesti Goethe Intézet a Magyar Goethe Társasággal és több magyar szervezettel, valamint neves művészekkel és tudósokkal együttműködve kiállításokkal, kísérletekkel, előadásokkal, konferenciával és beszélgetésekkel ünnepelte a „Színtan” megjelenésének 200. évfordulóját. A rendezvénysorozat záró eseménye a mű legfontosabb, úgynevezett didaktikai részének teljes magyar kiadása Hegedűs Miklós fordításában és a Genius Kiadó gondozásában.

November 22-én Hegedűs Miklós festő-fordító és Mélyi József művészettörténész beszélget Goethéről és a Színtanról Design Terminálban, ahol november 28-ig láthatók a Színtan témájában meghirdetett nemzetközi pályázat, a GOETHEORIE legjobb alkotásai. A pályázatra beérkezett mintegy 130 munkából készült a Graphifest keretében látható kiállítás és annak különleges katalógusa, melynek borítóján a nyertes alkotókhoz társított Pantone -színkód a nyertes alkotók neveiből egy matematikai algoritmus alapján vezethető le.


nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés