bezár
 

film

2010. 11. 18.
Ismerd meg a Bódis módszert!
2010. november 18. 17.30h, DocuArt kocsiszín a Ráday utca 18. és Erkel utca 15. szám alatti kapualjban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bódis Kriszta író, rendező, pszichológus, és roma fiatalokból álló filmes alkotócsoportja szeretettel vár mindenkit november 18-án a DocuArtba, egy rendhagyó filmes workshopra.

prae.hu

A találkozón bemutatják, hogyan működik az ózdi Hétes telep szegregált közösségeiben a több mint 10 éve elkezdett alkotásközpontú szociális munka, melynek mottója:

Az alkotás felszabadító ereje a kirekesztett csoportok számára segít integrálódni a társadalomba.

A nyilvános wokshopon:
- találkozhatunk a csoport tagjaival, valamint a program önkéntes
mentoraival
- megnézhetjük a készülő Közös film részleteit
- bepillantást nyerhetünk a Bódis módszer alapelemeibe, mely nem csak a szociális- de a filmes munkában is paradigmaváltást jelenthet.

Szeretettel várnak mindenkit november 18-án csütörtökön 17:30 -kor, a Kálvin térhez közeli DocuArtban (a Ráday utca 18, Erkel utca 15. szám alatti kapualjban).

A Közös film alkotói: Váradi Rajmund (Körte) Váradi Gergő (Fogas) Seres Attila (Busman) Seres Regina, Seres Géza (Macsó) Matovics Erik, Balogh Áron, Hajdú Gergő, Dömötör Kristóf, Bódis Kriszta, (a program vezetője), valamint a mentorok és segítők, Somogyvári Gergő, Kohut Péter, Muhi Kára, Muhi Zsófi és az Inforg Stúdó.


Bódis Kriszta a módszerről:

"12 éve járok az Ózd melletti Hétes telepre, ismerem a közösség problémáit, minden tagját. Művészi távolságtartás helyett a filmforgatás közben választottam a cselekvő alkotó: vagyis önkéntes szociális munkás és emberjogi aktivista szerepét. 

Az itt készült filmjeimmel konkrét problémák megoldásában segítettem. 2000-ben leállt a kilakoltatás, és a telep ledózerolása. A hétesiek tisztázhatták jogviszonyaikat, az állam segítette adósságrendezésüket. Az önkormányzat hozzájárulást kapott a telep körülményeinek javításához. Támogattam egy családot és a telepen élő keresztgyerekeim kiköltözhettek. 

Mindezt kevésnek éreztem. 2007-től nyaranként alkotó táborokat szerveztem. Hittem benne, hogy be kell menni, jelen kell lenni, és közvetlenül az alkotás élményének lehetőségét nyújtani az ott élőknek. A gyerekeken keresztül a felnőttek is bekapcsolódtak az alkotásba és a tábor életébe. A következő évtől már sok önkéntes jelentkezett, hogy részt vegyen a táborban. A OSI Szükségalap által támogatott a Máltai Szeretetszolgálat terepszemléletű programjába is meghívott Alkotásközpontú integrációs modell új közösségfejlesztési, alkotási, kommunikációs szemléletet hoz az alapvetően szociális és oktatási fókuszú projektek sorába.

A Közös film az idén augusztusban már negyedszer megrendezett hétesi alkotó táborban indult el. A táborban minden évben alakult filmes csoport a színházi-, tánc-, kézműves és média-szekció mellett. Idén a telep 16-22 éves fiataljai alkották a filmes csoportot. A filmes foglalkozások nem hagyományos módon, tanítás formájában zajlanak. Módszerem pszichológiai és kreatív ösztönző gyakorlatok ötvözete. A Közös film annak a dokumentumfilmes paradigmaváltásnak az állomása, melynek során egy-egy leszakadt, nehéz helyzetben lévő közösség - az önkifejezés felszabadító hatása, önnön problémáinak megfogalmazása, tudatosítása által - közelebb juthat a kitörési pontokhoz."

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés