bezár
 

film

2008. 05. 24.
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Hiller István kulturális miniszter telefonon gratulált a rendezőnek.

prae.hu

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választották ki a szerintük legjobb filmet.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy Mundruczó Kornél idén az egyetlen közép-kelet-európai alkotó a filmművészet elsőrangú seregszemléjén Cannes-ban, ahol a magyar filmesek közül eddig Szabó István Mephisto című filmjét 1981-ben, míg Makk Károly Egymásra nézve című alkotását 1982-ben ismerték el FIPRESCI-különdíjjal.

Mint írják, a fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő alakja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A két főszereplő Tóth Orsi és a világhírű szabadkai hegedűművész, Lajkó Félix, aki először látható mozivásznon.

Mundruczó Kornél filmje - amelynek premierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix), és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját - a Nemzeti Kulturális Alap ( NKA)  miniszteri keretének 20 millió forintos támogatásával készült - közölte a szaktárca.

A kommüniké kitér arra, hogy idén Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán Cannes-ban. 

"A magyarok számára az idei cannes-i részvétel azért is különleges, mert még soha nem fordult elő, hogy a magyar filmesek minden kategóriában és fórumon jelen legyenek" - olvasható a közleményben, amely megjegyzi: Hiller István tárcavezető az NKA miniszteri keretéből 38 millió forinttal támogatta a magyar filmesek jelenlétét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

nyomtat

További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés