bezár
 

zene

2010. 11. 14.
Delirium: három napos koncertsorozat Salzburgban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy év szünet után december 17. és 19. között újra lesz Delirium koncertsorozat Salzburgban; a Mozarteumban idén is Gustav Kuhn osztrák karmester, rendező, az erli Tiroli Fesztivál alapító igazgatója állította össze a programot.

prae.hu

Az idei Delirium közreműködője még Peter Simonischek színész, Sven-Eric Bechtolf rendező, valamint a kelet-tiroli Franui zenekar.

A koncerteken Beethoven IX., Csajkovszkij V. és VI. szimfóniája, illetve Gustav Kuhn két műve hangzik el, a kamarazenekar jellegű Band Franaui pedig egy teljes hangversenyt ad Kuhn kompozícióiból. A beharangozó sajtóértekezleten bejelentették, hogy a jegyek 75 százaléka már elkelt.

Az érzékelés, az érzéki csalódás, a bódulat, összefoglalva a delírium érdekel a művészetben - fogalmazott az öniróniára hajlamos Kuhn. A szimfóniák mellett egy Mozart zongoraversenyt is műsorra tűznek, amelynek szólistája Peter Lang. A delíriumot a darabok előadásmódjától várja a zeneszerző, hiszen ezek a művek a standard koncertrepertoár darabjai.

Peter Simonischek, aki 2009-ig sok éven át játszotta a nyári Salzburgi Ünnepi játékokat hagyományosan megnyitó előadás, Hofmannstahl Jedermannja főszerepét, egy toszkán kolostorbeli koncerten dolgozott együtt először Kuhnnal. Sven-Eric Bechtolf rendező a zene és a szöveg harmonikus kapcsolatát igyekszik megvalósítani, amikor Ödön von Horvath 36 óra című regényét a színész felolvassa.

A salzburgi Mozarteum mögött álló alapítvány vállalta, hogy legalább a következő három évben eseményei között helyet ad a Deliriumnak, szükség van azonban pénzügyi támogatókra is is.

Gustav Kuhn az osztrák művészeti élet egyik legérdekesebb figurája. Zongora- és hegedűtanulmányai után a Salzburgi Egyetemen és Zeneakadémián tanult. Zeneszerzői és karmesteri diplomájával egy időben filozófiából, pszichológiából és pszichopatológiából is diplomázott.

Tudását Bruno Maderna és Herbert von Karajan mellett tökéletesítette, 1985-ben a bonni színház főintendánsa lett. Ettől az időtől már operaelőadásokat is rendezett, színre vitte A bolygó hollandit, a Parsifalt, a Don Carlost, Mozart Da Ponte trilógiáját. 1997-ben Erlben megalapította a Tiroli Fesztivált, amelynek keretében játszották rendezésében és vezényletével a teljes Ring-ciklust is; 2007-ben Wagner-maratont szervezett.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés