bezár
 

zene

2010. 11. 13.
Fiatalkori Mahler-mű bemutatója Grazban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából jövő csütörtökön és pénteken konferenciát rendeznek a Grazi Művészeti Egyetemen (Grazer Kunstuniversität, KUG), az esemény keretében bemutatják a zeneszerző egyik fiatalkori zeneművét is.

prae.hu

A konferencia témája: Szintézis és innováció Mahler alkotásaiban. A tanácskozást az osztrákok az ottawai Carleton Egyetemmel közösen rendezik. A résztvevők a zeneszerző fiatalkori alkotása, a Das klagende Lied című kantáta vizsgálatával arra keresnek választ, milyen módon alakult ki Mahler kompozíciós stílusa.

A zeneszerző egy levelében arról ír a kantáta kapcsán Max Marschalk zenekritikusnak: "Ez az első művem, amelyben Mahlerként magamra találtam." A szólistákra, kórusra és zenekarra írt mű elemzésében európai és kanadai zenetudósok vesznek részt.

Az egyetem könyvtárában kiállítás is nyílik, amely december közepéig lesz nyitva és amelyen - kapcsolódva a konferenciához - a mű különböző, például zongorás változatának kottái és egyéb dokumentumok láthatók.

A grazi Stefaniensaalban kétféle összeállításban mutatják be a Das klagende Liedet: Irma Mihelic, Dora Ducakijevic és Taylan Memioglu énekel, közreműködik a KUG énekkara és zenekara Arturo Tamayo és Daniel Eraz Munoz vezényletével. Elhangzik még egy Alban Berg- és Luciano Berio-darab is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés