bezár
 

zene

2010. 11. 12.
Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világhírű, Grammy-díjas zeneszerzőnk, megannyi sláger és sikermusical – Elisabeth, Mozart!, Rebecca, Marie Antoinette – szerzője, 2010. augusztus 20. ünnepi zeneszámának, az Összefogás Dalának komponistája, Lévay Szilveszter nevével fémjelzett Nemzetközi Musical Énekversenyt hirdet meg a muzsikus szülővárosa, Szabadka és a Budapesti Operettszínház 2010 őszén.

prae.hu

Több havi előkészítő munka után a Szabadkai Városháza dísztermében jelentették be a szervezők 2011 nagyszabású musical-projektjét, a Lévay Szilveszter Musical Énekversenyt. A cél: lehetőséget adni a világ legkülönbözőbb országaiból, városaiból érkező tehetséges fiatalok megmérettetésére, elsősorban a világhírű, magyar származású zeneszerző művein keresztül.

A Lévay Szilveszter Musical Énekversenyre három kategóriában lehet jelentkezni: női szóló (pl.: Elisabeth, Én, Constanze, Marie Antoinette, Waldstätten bárónő, Nannerl, Mrs. Danvers, Beatrice), férfi szóló (pl.: Wolfgang Mozart, Maxim de Winter, Halál, Rudolf, Colloredo) és karakterénekes (pl.: Mrs. van Hopper, Jack Fawell, Schikaneder, Lucheni , Frau Wolf).

Hölgyeknél a korhatár 18-26 év, férfiak esetében 18-30 év, de egyéni kérelem alapján, különleges esetben a verseny zsűrije felmentést adhat. A jelentkezés feltételei: részletes szakmai életrajz, fotó, jelentkezési lap hibátlan kitöltése. Konzervatóriumi, színművészeti vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel.

A jelentkezési lap letölthető a verseny hivatalos weboldaláról: www.levaymusicalcomp.com, melyen minden fontos információ megtalálható.



A szabadkai sajtótájékoztatón a helyi szervezők közül Bodrogi Béla, Népkör Magyar Művelődési Központ ügyvezető igazgatója és Mezei Zoltán, a Népszínház magyar társulatának vezetője elmondták, hatalmas megtiszteltetés, hogy a világhírű zeneszerző hazatér szülővárosába, s tapasztalataival gazdagítja Szabadka kulturális életét, egyszersmind hozzátették, nagy örömmel és várakozással tekintenek a háromfordulós megmérettetésre, melynek középdöntőjére kerül sor a szerbiai városban.

Az elődöntőkre ázsiai (pl.: Szöul) és európai (pl.: Budapest, Prága, Érsekújvár, Bukarest, Szentpétervár, London, Szabadka, Marosvásárhely) városokban kerül sor, a helyi partnerintézmények szervezésében. Itt a jelentkezőknek két szabadon választott musicaldalt kell előadniuk a zsűri előtt.

A várhatóan több száz, sőt, több ezer jelentkező közül mintegy százan jutnak a szabadkai középdöntőbe, majd húszan a döntőbe, melyre 2011. július 8-án kerül sor a Szabadkától néhány kilométerre található gyönyörű üdülőváros, Palics Szabadtéri Színpadán. Itt már természetesen a döntősöknek Lévay Szilveszter musicaljeiből kell szólókat és duetteket énekelni a neves szakemberekből álló szakmai zsűri előtt.

Ez a grémium dönt majd a pénzdíjakról (I. hely: 5000 EUR, II. hely: 3000 EUR, III. hely: 2000 EUR, kategóriánkénti különdíj: 1000 EUR), a szakmai elismerésekről (fellépési lehetőségek Budapesten, illetve a többi szervező városban), valamint az értékes tárgyjutalmakról. A döntőn Lévay Szilveszter különdíjat ad át az általa választott versenyző számára.

Lévay Szilveszter

A világhírű zeneszerző a sajtótájékoztatón elmondta, hatalmas várakozással tekint a megmérettetés elé, s biztos abban, hogy nagy tehetségeket sikerül majd felfedezni szűkebb hazájában, a Vajdaságban csakúgy, mint az egész világon. Egyetértett a Budapesti Operettszínház főigazgatójával, hogy a musical olyan színházi műfaj, mely egyszerre ér s varázsol el tömegeket, s közvetít értéket.

Kerényi Miklós Gábor elmondta még, annál szebbet elképzelni, minthogy a Lévay Énekverseny elődöntői több kontinens számos városában zajlanak majd, hírét véve a magyar kultúrának, a magyar zenés népszínháznak és musicaljátszásnak, elképzelni nem lehet.

Saša Vučinić, Szabadka polgármestere hozzátette, mindent megtesznek majd, hogy 2011 nyarán remek vendéglátói legyenek a versenyzőknek, az ide érkező közönségnek, s reményét fejezte ki, hogy a győztes hírét viszi majd Szabadka városának a 2003-ban díszpolgári címmel kitüntetett világhírű zeneszerzőről elnevezett verseny kapcsán.

A döntőt követően 2011. július 9-én nagyszabású gálaműsorra is sor kerül Palicson, sztárvendégek és persze a döntősök közreműködésével. A szabadkai sajtótájékoztatót egyébként Janza Kata és Bereczki Zoltán fellépése színesítette, akik a Mozart! és az Elisabeth című musicalből énekeltek három dalt.

Az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny egy világszintű megmérettetés tehát a műfaj fiatal tehetségei számára. Remekül illeszkedik a sorba, ugyanis a Budapesti Operettszínház célul tűzte ki maga elé, hogy minden esztendőben szervez egy hasonló versenyt: 2010-ben került sor a Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekversenyre, 2012-ben pedig következik a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny. A rendezvények – a tervek szerint – 3 évente ismétlődnek.

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés