bezár
 

film

2010. 11. 12.
Bollywood megveti a lábát Hollywoodban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az amerikai-indiai koprodukciókat és a bollywoodi produkciók hollywoodi gyártását támogató megállapodást kötött a héten a világ két vezető filmgyártó nagyhatalma.

prae.hu

A produkciós, forgalmazási és kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzését célzó szerződést Los Angelesben írták alá a két filmipar képviselői.

"Indiát mindig is elbűvölte Hollywood, és a megállapodás, amely révén közelebb kerülhetünk egymáshoz, lehetővé teszi, hogy megosszuk ötleteinket, valamint leggyümölcsözőbb tapasztalatainkat mind a hazai, mind a nemzetközi filmgyártás terén" - jelentette ki csütörtökön Bobby Bedi producer, az indiai delegáció vezetője.

Tavaly hét bollywoodi filmet forgattak Hollywoodban - emlékeztetett rá Antonio Villaraigosa Los Angeles-i polgármester, aki Indiában csütörtökön megjelent közleményében annak a reményének adott hangot, hogy a megállapodás hatására ez a szám nőni fog.

Az egyezmény biztosítja, hogy az indiai filmesek könnyebben kapjanak vízumot és forgatási engedélyt Hollywoodban, produkcióik adókedvezményt élvezzenek, és a helyi hatóságok fellépjenek az Amerikába csempészett indiai produkciók kalózmásolatainak terjesztésével szemben is.

Mivel a hollywoodi filmek költségvetésének csupán a töredékéből készülnek a bollywoodi alkotások, a kedvezmények valóban vonzóak lehetnek az indiaiak számára.

Az amerikai és indiai filmstúdiók számos közös vállalkozást és koprodukciót hoztak létre az elmúlt években. A Steven Spielberg fémjelezte DreamWorks stúdióba 2008-ban több száz millió dollárt pumpált a bollywoodi filmipar egyik nagypályása, a Reliance ADA Group.
Az amerikai produkciók eddig meglehetősen vegyes sikerrel próbáltak betörni az indiai filmpiacra. A kifejezetten az indiai közönségnek forgatott filmek a bevételek tekintetében zömmel csalódást okoztak, de az olyan nemzetközi sikerek, mint a Gettómilliomos, az Avatar vagy a 2012 bollywoodi mértékkel mérve busás hasznot hoztak Indiában is.

A két filmnagyhatalom közeledése egyébként idén már egy másik fontos egyezményben is testet öltött. A kölcsönös érdekek diktálták azt a márciusi megállapodást, amelyben Hollywood és Bollywood szövetséget kötött a filmkalózkodás felszámolására.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (AMPA) kezdeményezésére hét indiai filmvállalat fogott össze Mumbaiban a szerzői jogok védelmében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés