bezár
 

színház

2010. 11. 11.
Hiányolják az egyeztetést az előadóművészeti törvényről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előadóművészeti törvény tervezett módosításával kapcsolatos egyeztetéseket hiányolja a Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez címzett nyílt levelében számos szakmai szervezet.

Szkéné színház

Az MTI-hez a Magyar Színházi Társaság által csütörtökön eljuttatott, húsz színház-, tánc- és zeneművészeti szervezet által aláírt nyílt levél emlékeztet: az Országgyűlés csaknem két esztendeje vitatta meg és fogadta el az előadóművészeti területet átfogóan szabályozó törvényt.

Mint hozzáfűzték, végéhez közeledik az első gazdasági év is, amelyben a jogszabály előírásai érvényesültek, így volt idő arra, hogy a szakma szembesülhessen annak pozitívumaival és negatívumaival egyaránt.

A törvény tervezett módosításához a kultúráért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) még a nyáron felkérte az érintett szervezeteket, hogy foglalják írásba véleményünket, tapasztalatainkat és tegyék meg javaslatainkat a jogszabály új szövegére.

A nyílt levél szerzői szerint csaknem az összes szakmai szervezet eleget tett a kérésnek, s véleményét, javaslatait az augusztus végi határidőre eljuttatta a minisztériumba, ahonnan azok feldolgozásra az Előadóművészeti Tanácshoz kerültek, majd ismét a NEFMI-be.

"Hallomásból tudjuk, hogy nemrégiben lezajlott egy egyeztető tárgyalás egy előttünk ismeretlen törvénymódosító tervezetről a minisztérium és az Önkormányzati Szövetség között, melynek kimeneteléről is csak hallomásból értesültünk. A törvénymódosítás tervezett időpontjáról is csak mendemondák keringenek.

Sajnálatos módon augusztus óta mi, a szakma nagy részét képviselő szakmai szervezetek semmilyen hivatalos információval nem rendelkezünk javaslataink és a törvénymódosítás sorsát illetően" - nehezményezik a nyílt levél aláírói.

Mint hozzátették, tájékoztatást várnak azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat tervezi-e a jogszabály módosítását még az őszi törvénykezési ciklusban, egyben felszólították a tárcát: a szakmai szervezetek bevonásával folytatódjon az egyeztetés a módosító javaslatokról, mielőtt azok a törvényhozók elé kerülnek.

Vidnyánszky Attila, a saját átfogó módosító javaslatot kidolgozó Magyar Teátrumi Társaság elnöke az MTI-nek adott múlt heti nyilatkozatában közölte: tudomása szerint a NEFMI ütemterve decemberre terjesztené az Országgyűlés elé a jogszabály új szövegét, ez azonban a 2011-es költségvetési kereteket nagy valószínűséggel már nem tudná érinteni, csak az elosztás módszertanát.

A Réthelyi Miklóshoz címzett nyílt levelet a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület, az ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége Magyar Központ, a Színházi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Bábművészek Szövetsége, a Szabadtéri Színházak Szövetsége, a Független Színházak Szövetsége, a Befogadó Színházak Társulása, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Kortárstánc Főiskola, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Színházi Kritikusok Céhe, a Színházi Dramaturgok Céhe, a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága, a Magyar Színházrendezői Testület, valamint a Budapesti Színigazgatók Egyesülete írta alá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés