bezár
 

zene

2010. 11. 09.
Verdi Traviatájával folytatódik az Armel-operaverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Juronics Tamás rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában mutatták be Verdi Traviatáját az Armel Operaverseny és Fesztivál döntőjében kedden a Tisza-parti városban.

prae.hu

A műben három versenyző énekel: Violetta Valéryt Maria Pakhar orosz szoprán, Alredo Germontot a tavaly is a verseny döntőjébe került magyar tenor, Balczó Péter, Georges Germontot az olasz bariton, Sergio Foresti alakítja.

A Traviata furcsán szomorú története bármely korban aktuális. Napjainkban is vannak Violettához hasonló hölgyek, csak talán "celebeknek" hívjuk őket – mondta Juronics Tamás a szegedi Reök-palotában a premier előtt tartott közönségtalálkozón. Hozzátéve: ma talán még fontosabb a kérdés, mi az, ami a pénzért, a megélhetés érdekében morálisan vállalható.

Az előadás cselekménye napjainkban játszódik, de ez a Kossuth-díjas művész szerint nem idegen a műtől. Az opera alapjául szolgáló regényt, A kaméliás hölgyet Dumas 1848-ban valós személyekről mintázva írta, és Verdi operáját 1853-ban korabeli ruhákba öltözött énekesekkel mutatták be.

A magát "egy témás" művésznek tartó Juronics Tamás – ahogy mondta, csak a szerelem érdekli - elárulta: az érzelmes történet és a dallamos zene közel áll hozzá. A Traviatát – amely első Verdi-rendezése – úgy állította színpadra, hogy azokat is megfogja, aki korábban még egyáltalán nem láttak operát. A produkció célja, hogy a fiatalabb generációval is megkedveltesse a műfajt.

Az operaverseny két hétig tartó döntőjén tizenhárom énekes verseng a legjobb női és férfi operaelőadói címért, a közönség pedig a legjobb produkciónak járó elismerésről szavazhat az előadásokat közvetítő Duna Televízió és az ARTE Live Web világhálós oldalán. A díjátadó gálát november 17-én rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés