bezár
 

art&design

2010. 11. 09.
Képcsarnok aukció új beadásokkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétszázhatvannégy tételt, köztük festményeket, grafikákat, különösen sok kisplasztikát és fotókat is kínál szombati aukcióján a Képcsarnok. Az árverési anyagban - immár nem először - a raktári készlet mellett új beadásokat is találni piaci árakon, míg a képcsarnoki darabok továbbra is alacsony kikiáltási árakról indulnak.

prae.hu

"A meglévő anyagot jó minőségű lakossági beadásokkal kívánjuk színesíteni, izgalmasabbá tenni" - magyarázta Szabó Krisztina, a Képcsarnok művészeti menedzsere az MTI-nek.

Mint arról beszámolt, a válság ellenére az érdeklődés nem csappant meg, sőt vevőkörük bővült. A 65-70 százalékos eladási rátával is elégedettek. Ezért döntöttek úgy, hogy az idén soron kívül még egy árverést rendeznek december elején, sok grafikával, amit talán a kisebb pénzű művészetszerető közönség is megengedhet magának - tette hozzá a szakember.

A mostani aukció legdrágább tétele egy 600 ezer forintról induló Márffy Ödön-virágcsendélet, amely Pogány Ö. Gábornak, a Magyar Nemzeti Galéria volt főigazgatójának a hagyatékából származik. Bár a kartonra festett Márffy-kép kikiáltási ára piaci összehasonlításban nem mondható magasnak, így is kirí néhány tízezer forintos környezetéből.

Vén Emil festményei is többszázezer forinton forognak az aukciókon, szombaton egy erőteljesen színes velencei tájképe 180 ezer forintról kezd. Friss beadás Berkes Antal az Operaházat ábrázoló vászna 180 ezer forintért, Medgyessy Ferenc Kis lovas című bronz szobra 140 ezer forintért, Borsos Miklós három bronz kisplasztikája, az 1980-ból való Aphrodité, a Szent Ferenc és egy ló szobor 150, és 55, illetve 45 ezer forintért. Kerényi Jenő Nő lanttal című, jelzett kisplasztikájáért 220 ezer forintot kérnek.

Schaár Erzsébet szobrai ritkán fordulnak elő a műkereskedelemben, Apám című ülő alakos bronz szobra, noha posztumusz után öntés, 200 ezer forintról várja az ajánlatokat. A legutóbbi Képcsarnok-aukción jól mentek Tóth Ernő groteszk kisbronzai, a mostani kínálatban szereplő három figurális bronz szobra így magasabbról, 130, illetve 160 ezer forintról kezd. Lehet vásárolni a Képcsarnok-árverések rekorderétől, Váli Dezsőtől is: egy 1975-ös olaj-farost festményét 150 ezer forintért kínálják.

Az alacsonyabb kikiáltási árakról induló művek között megtalálható Bálint Endre egy szitanyomata és egy kollázsa is 20, illetve 15 ezer forintért. Egy Szentgyörgyi Kornél kompozíciót 75 ezer forintra áraztak. Demény Miklós 1967-es csendélete, A. Szabó Zoltán 1964-es olajképe és Orosz Gellért színekkel szabdalt férfi portréja is elérte a 70 ezer forintos kikiáltást, míg a Képcsarnok aukcióin mindig magas leütést hozó Bartl József, Baska József, Misch Ádám, vagy Gerzson Pál festményei 40-50 ezer forintról indulnak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés