bezár
 

zene

2010. 11. 09.
Haydn tanítványa előtt tisztelegnek a Pannon Filharmonikusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lickl Györgynek, a Pannon Filharmonikusok alapítójának, a Pécsi Püspökség egykori regens chor-jának munkásságát bemutató kötet jelenik meg hamarosan; Haydn tanítványának emlékére a héten két koncerted is adnak Pécsen.

prae.hu

Lickl György munkásságát 2007 óta kutatják, a munka magában foglalja a zenei anyag összerendezését, szakmai átvizsgálását, lektorálását, kiadását is.

Mint azt Farkas Zoltán zenetörténész, az MR3 Bartók Rádió főszerkesztője, a projekt vezetője a hétfőn Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta, a 18. század végéről, a 19. század elejéről nagyon sok töredékes zeneszerzői munkásság ismert, Lickl azonban egy teljes életművet hagyott hátra, amelyben élesen elkülönül bécsi és hazai, valamint világi és egyházi tevékenysége.

A kutatás Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatójának kezdeményezésére indult el, aki elődjének, Szkladányi Péternek ez irányú munkáját kívánta kiteljesíteni.

A pécsi szimfonikus zenekar egykori igazgatójának kutatásai alapján a zeneszerző 149 művet írt Pécsett, melyekből 137 maradt fenn.

A mostani munkában jelentős szerepet vállalt Klenjánszky Tamás, a genfi székhelyű Európai Művészeti Fesztiválok Szövetségének volt főtitkára, Sas Ágnes kutató, valamint Szerémi Katalin kottagrafikus is.

A kutatás fő eredménye egy 400 oldalas kötet lesz, kétnyelvű bevezető tanulmányokkal és az összes fellelhető Lickl-kottával. Ebben az a négy mű is helyet kap, amelyet a Pannon Filharmonikusok hétfőn és szerdán este adnak elő a pécsi székesegyházban.

Az együttes munkájára utalva Farkas Zoltán megjegyezte: "a tudományos életnek szánt kötet mellett az egyes művek partitúráit és szólamanyagát külön is elkészítettük, és ha egy gondos zenekar az anyagot másoknak is elérhetővé teszi, akkor az segíthet Lickl újrafelfedezésében".

Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a Lickl-re emlékező két pécsi koncert közül a hétfő estit az Euro Radio jóvoltából 12 országban élőben közvetítik. Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezetője kiemelte: Lickl munkásságának bemutatása elválaszthatatlan a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik kulcsberuházása, a Konferencia- és Koncertközpont megvalósításától. "Lickl György nélkül nem jött volna létre a Kodály Központ.

Ha nem alakítja meg a pécsi szimfonikus zenekart, ma koncertközpont sem lenne" - hangsúlyozta. Johann Georg Lickl 1769-ben született, élete első 37 évét Bécsben töltötte, a második 37-et pedig Pécsett. Joseph Haydn barátja a székesegyház karnagyaként, orgonistájaként, zeneszerzőjeként tevékenykedett a baranyai megyeszékhelyen. 1811-ben alapította meg a Pannon Filharmonikusok elődjét, a Zeneművész Társaságot.

A zenekar alapításának 200 éves jubileumi ünnepségsorozatához kapcsolódva 2011-ben tervezik bemutatni a művész egyik operáját, amelyet sikerült helyreállítani. Lickl Pécsett gyakorlatilag csak egyházi zenét írt, így a kutatás egyik különleges eredménye a Die Haushaltung nach der Mode Singspiel bemutatása lesz, melyet a szerző halála óta nem játszottak, így a jövő év végén várható premier világszenzáció lehet - mutatott rá Farkas Zoltán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés