bezár
 

art&design

2010. 11. 08.
Nácik által elkobzott szobrok kerültek elő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meglepetés érte a Berlin központjában zajló ásatásokon dolgozó régészeket: több méteres mélységben tizenegy szoborra és plasztikára bukkantak.

prae.hu

A vizsgálat kiderítette, hogy a bronzból és kerámiából készült alkotások azon az 1937-ben rendezett kiállításon szerepeltek, amelyen a nácik a nekik nem tetsző expresszionista és más modern művészeti irányzatokhoz tartozó alkotók elkobzott műveit állították ki "elfajzott művészet" címszó alatt.
A bronzszobrok alkotói között van Edwin Scharff, Otto Baum, Marg Moll, Gustav Heinrich Wolff, Naum Slutzky és Karl Knappe.

A kerámiaplasztikákat pedig Otto Freundlich és Emy Roeder készítette. Egyelőre rejtély, hogyan kerültek a műtárgyak a föld alá. Keddtől kezdve a berlini múzeumszigeten lévő, nemrég renovált Neues Museumban láthatja őket a közönség.

Az ásatásokkal egybekötött földmunkák célja egy új metróállomás építése. Az U-55 vonal jelenleg a kancellári hivataltól a Reichstag érintésével a Brandenburgi kapuig közlekedik; három megállójával a világ legrövidebb metróvonalának számít. Meghosszabbítása esetén az Alexanderplatzig fognak járni rajta a szerelvények, ám erre még legalább hét évet kell várniuk a berlinieknek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés