bezár
 

zene

2010. 11. 06.
Tim Ries, a Rolling Stones állandó szaxofonosa Budapesten lép fel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szinte már hazajár Magyarországra Tim Ries, a Rolling Stones turnéinak állandó szaxofonosa, aki ezúttal szerdán a fővárosi Millenáris Teátrumban ad koncertet világsztárokból és magyar közreműködőkből álló zenekarával.

prae.hu

Ries tavaly októberben a budapesti Take Five-ban és Miskolcon, idén márciusban a Szegedi Blues és Jazz Fesztiválon, májusban pedig a Művészetek Palotájában koncertezett. Ezeken a fellépéseken állandó partnere volt a magyar dzsessz két kiemelkedő alakja, Oláh Kálmán zongorista és Balázs Elemér dobos - ők most, a Millenáris Teátrumban is ott lesznek Ries mellett a színpadon.

Szerdán nemcsak Tim Ries szerepel a Rolling Stones koncertjeinek rendszeres közreműködői közül: fellép Bernard Fowler énekes és Darryl Jones basszusgitáros, valamint Ben Monder New York-i gitárvirtuóz is.
A The Rolling Stones Project elnevezésű zenei vállalkozás a legendás brit rockzenekar klasszikus dalait adja elő dzsesszes hangzásban. Az először 2005-ben megjelent The Rolling Stones Project album hatalmas sikert aratott a zenekritikusok és a zenerajongók körében egyaránt. A felvételeken szereplő 25 vendégzenész között ott voltak a Rolling Stones tagjai - Keith Richards gitáros, Charlie Watts dobos és Ronnie Wood gitáros -, és a produkcióhoz Norah Jones, Sheryl Crow, Bill Frisell, John Scofield, Larry Goldings, John Patitucci és Brian Blade is hozzátette a magáét. Azóta a Stones Project zenekar körbeturnézta a világot, több mint ötven koncertet adott neves koncerttermekben, fesztiválokon, klubokban.

Második lemezük, a 2008-ban kiadott Stones World a híres számok világzenével dúsított változatait tartalmazta, 75 vendégzenész játékával. A többi Stones-tag mellett Mick Jagger énekes is közreműködött, akárcsak Milton Nascimento brazil énekes-gitáros, Ana Moura portugál fadoénekesnő vagy Sara Baras spanyol flamenco táncos is.
Tim Ries sokoldalú szaxofonos és zeneszerző, olyan dzsesszmuzsikusokkal dolgozott már együtt, mint Phil Woods, Tom Harrell, Al Foster, Dave Liebman, Danilo Perez, Maynard Ferguson, Red Garland, Badal Roy, Maria Schneider és Donald Byrd. A Joe Henderson Big Banddel közös Verve című lemezzel Grammy-díjat nyert. Tim Ries több mint száz művet szerzett dzsessz és klasszikus műfajban.

A Millenáris Teátrumban fellépő zenekarból Bernard Fowler amerikai zenész és dalszerző több mint 20 éve háttérvokálosként működik közre a Rolling Stones koncertjein és stúdiófelvételein. Darryl Jones amerikai basszusgitáros széles körben elismert a dzsessz, a blues és a rock műfajában, több mint tizenöt éve játszik a Rolling Stonesszal. Ben Monder New York-i dzsesszgitáros rendszeres fellépő a Maria Schneider Jazz Orchestrában és a Paul Motian Octetben, valamit számos más projektben.

Oláh Kálmán nemzetközi hírű magyar dzsesszzongorista a dzsessz, a népzene és a klasszikus zene elemeit ötvözi játékában. Számos elismerésben részesült, és olyan neves művészekkel lépett már fel, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Jack DeJohnette vagy John Patitucci. 2006-ban Washingtonban a Kennedy Centerben a legrangosabb amerikai dzsessz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját vette át.

Balázs Elemér a Trio Midnightban, valamint az Oláh Kálmán Trióban és Quartetben is együtt zenél Oláhval, de ismert a Test, a Joy, a No-spa, a Creative Art Ensemble vagy az Off Course tagjaként is. Több mint ötven lemezen hallható a játéka; a dzsessz szinte valamennyi irányzatában otthonos, gyakran szerepel világhírű szólisták oldalán: közéjük tartozik Anette Lowman, Stepko Gutt, Zbigniew Namyslowski, Jukka Perko, Pat Metheny vagy Al Jarreau is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés