bezár
 

art&design

2010. 11. 04.
Turner-festményért küzd a brit kormány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindenáron Nagy-Britanniában akarja tartani a William Turner legnagyobb mesterművei közé sorolt Modern Róma című alkotást a szigetország kormánya, így ideiglenes kiviteli tilalmat rendeltek el a júliusban eladott festményre.

prae.hu

A brit festő 1839-ben készült képét a Los Angeles-i Getty Múzeum vette meg a Sotheby's londoni árverésén 30 millió fontért (9,32 milliárd forintért). A londoni vezetés azonban nem nyugodott bele abba, hogy külföldre kerül a remekmű, így ideiglenes kiviteli tilalmat rendelt el a képre.

Mint azt Ed Vaizey kultúráért felelős államtitkár-helyettes szerdán bejelentette, a tiltás február 2-ig szól, addig várják olyan intézmények vagy magánszemélyek jelentkezését, akik a piaci ár megfizetésével biztosítanák, hogy a szigetországban maradjon a Modern Rome - Campo Vaccino című alkotás.

Amennyiben komoly esély mutatkozik arra, hogy a szükséges forrást sikerül előteremteni, a határidőt augusztus 2-ig meghosszabbíthatják - tette hozzá Ed Vaizey, aki döntését a kulturális értékek kivitelét felülvizsgáló bizottság ajánlása alapján hozta meg.

A Getty Múzeum a brit döntésre reagálva azt közölte: számított arra, hogy késleltetni fogják a kép kivitelét. "A legnagyobb tiszteletben tartjuk a brit kiviteli folyamatot, és örülünk a lehetőségnek, hogy ez a remekmű a gyűjteményünk része lehet" - fogalmazott David Bomford, a múzeum ügyvezető igazgatója.

A nemzeti örökségnek tartott olajképet 1978-tól elárverezéséig a skót Nemzeti Galériában őrizték, eladásához tulajdonosa, egy nemesi leszármazott biztosított zöld utat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés