bezár
 

irodalom

2010. 11. 03.
Ferdinand von Schirach: Bűnös? - 11 meglepő bűnügyi eset
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Köztiszteletben álló, barátságos úr. Háziorvos. Negyven év házasság után fejszével agyonüti a feleségét. Fel is darabolja. Beismerő vallomása éppoly szokatlan, mint a büntetőperben hozott ítélet. A tehetséges csellista meggyilkolja az öccsét. Mert szereti. Egy férfi kirabol egy bankot. Jó oka van rá. Az igazságszolgáltatás pedig megmenti az életét és a lelkét. Ferdinanad Schirach Bűnös? című könyve a Partvonal kiadónál lát napvilágot.

prae.hu

Ferdinand von Schirach-ot, a Bűnös? c. könyv íróját úgy is jellemezhetnénk, mint német sztárügyvédet: prominens személyiségek védőjét, aki többek között Klaus Kinski családját és az egykori vezető NDK-politikust, Günter Schabowskit képviselte. De a kép így nem lenne teljes, főként, hogyha debütáló könyvét szeretnénk megérteni a személyiség tükrében. Schirach hazájában leginkább közéleti ember, ismert jogértelmező, a kisemberek ügyeinek önkéntes képviselője, aki időről-időre megszólal az aktuális kérdésekben. A Spiegel című lapban saját rovata van, és most, a könyvek sikerén felbuzdulva tévés vitaműsor házigazdája lesz. Ferdinand von Schirach 45 éves koráig várt első könyve publikálásával, de ebben azután teljes vértezetében áll előttünk, debütáló szerző létét meghazudtolva. Az eredeti címén Verbrechen, magyarul Bűnös? címen megjelenő kötet 11 bűnügyi esetleírást tartalmaz. Szikár írások, de nem az akták, hanem a pergő filmképek szikárságával megfogalmazva. A szerző stílusában objektivitásra törekszik, de közben erős érzelmeket gerjeszt. Egyszerű, világos írásmód jellemzi, de közben szíven talál egy-egy sajátos képpel, hasonlattal. A bűnről gondolkozik, és az esendő embert állítja a középpontba. Nem a pszichopaták érdeklik, hanem azok a bűnbe esők, akik akár mi is lehetnénk. Azok a bűntettek, amiket a legjobb barátunk vagy a sarki hentes is elkövethetne.
Ferdinand von Schirach a saját életében is konfrontálódott az általa boncolgatott bűnösség és felelősség kérdéseivel, mivel nagyapja az a Baldur von Schirach, aki náci háborús bűnösként maga is inkriminált és Nürnbergben elítélt történelmi figura. Ő volt a Hitler Jugend feje. Amikor meghalt, Ferdinand 10 éves kisfiú volt.
A Bűnös című könyvből eddig 200.000 példány fogyott csak Németország területén, és a legnagyobb európai és amerikai kiadók szerezték meg a 2010-es, 2011-es megjelenések jogait. Schirach sikeres szerzői debütálását az eladási listákon való masszív szereplése mellett irodalmi díjai is jelzik: Stern des Jahres für Literatur (2010) és a rangos Kleist-díj (2010).
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés