bezár
 

színház

2010. 11. 04.
Veslefrikk az Armel-operaversenyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A norvég Knut Vaage Veslefrikk című egyfelvonásos családi operájának magyarországi ősbemutatójával szerdán este elkezdődött az Armel Operaverseny és Fesztivál döntője Szegeden.

Szkéné színház

A bergeni Den Nye Opera produkciójában két versenyző énekel: a moldáviai születésű román lírai szoprán, Iulia Vacaru a címszerepet játssza, az orosz basszbariton Alexander Polkovnikov pedig Don O’Day szerepét alakítja.

Az opera történetének alapja egy norvég tündérmese, amely részleteit felhasználva Torgeir Rebolledo Pedersen libretista mai modern történetet írt – mondta Knut Vagee a premier előtt a szegedi Reök-palotában tartott közönségtalálkozón.

A főhős Veslefrikk barátaival a jó lányokat testesíti meg, akik szembe szállnak a Don O’Day vezette rossz fiúkkal.

A történet végén természetesen a jók győzedelmeskednek, de az opera cselekménye egy fontos részletben eltér az eredeti meséétől: Veslefrikk és barátai nem állnak bosszút, hanem megbocsátanak ellenfeleiknek – árulta el a zeneszerző, akinek nem ez az első a fiatalabb generációnak szóló darabja, hiszen 1993-ban elkészítette a Peer Gynt gyermekváltozatát is.

A darabot rendező Alföldi Róbert szerint az opera olyan fontos kérdésekről is szól – többek között a fiatalabb közönségnek – mint a gyerekmunka vagy a pedofília. A Veslefrikk azonban nem csupán az operák tartalmi hagyományaival szakít, Knut Vagee természetesen kezeli és illeszti zenéjébe az elektronikus hangzást, a mindennapi zörejeket és a rádióból felénk áramló muzsikát - fogalmazott a Nemzeti Színház igazgatója.

A nemzetközi operaversenyen immár a harmadik művet színpadra állító Alföldi Róbert úgy látja, most sikerült legpontosabban megvalósítania a fesztivál szervezőinek azt a célját, hogy a közönség ne csupán nagyszerű énekesekkel, hanem kiváló színészi teljesítményt nyújtó művészekkel találkozzon az általa rendezett darabban.

A két hétig tartó döntőn tizenhárom énekes verseng a legjobb női és férfi operaelőadói címért, a közönség pedig a legjobb produkciónak járó elismerésről szavazhat az előadásokat közvetítő Duna Televízió és az ARTE Live Web világhálós oldalán. A díjátadó gálát november 17-én rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés