bezár
 

zene

2010. 11. 03.
Ünnepel a Heaven Street Seven
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dupla válogatáslemezt készített 15. születésnapja alkalmából a Heaven Street Seven (HS7); a hazai alternatív színtér népszerű csapata november 12-én az A38 hajón mutatja be a hamarosan megjelenő Dunabeat című kiadványt.

prae.hu

A Dunabeat egyik CD-je egy best of jellegű válogatás, a másikon ritkaságok, ki nem adott felvételek és átdolgozások szerepelnek.
"Ez az első alkalom, amikor születésnapozunk, és a dolog nem is annyira az ünneplésről szól, mint inkább annak tudomásul vételéről, hogy eltelt tizenöt év.

Úgy gondoltuk, hogy elég sok olyan Heaven Street Seven-dal van, amely talán nagyobb hangsúlyt érdemelt volna, és ha egyszer össze akartuk foglalni eddigi dolgainkat, akkor most volt erre kedvező alkalom" - fogalmazott Szűcs Krisztián énekes-gitáros szerdán az MTI-nek.

Mint megjegyezte, szerencsés, hogy olyan emberek alkotják a zenekart, akik jól kiegészítik egymást. A frontember szerint a próbákon ma is maximalisták, és ha nem éreznék ma is úgy, hogy tudnak jó dalokat írni, nem csinálnák. Szerinte a másfél évtizedhez nyilván az is kellett, hogy közben a tagoknak lehetőségük volt más dolgokat kipróbálni, egyéb ötleteiket megvalósítani.

Szűcs Krisztián jelenleg a The Twist nevű csapatban is szerepel, korábban közreműködött a Neo, Yonderboi vagy a Budapest Bár produkcióiban. A billentyűs Takács Zoltán, más néven Jappán a Soerii & Poolek nevű csapatnak is tagja.

"A tizenöt év kapcsán sok olyan pillanat van, ami emlékezetes volt, mindenképpen ezek közé tartozik, hogy három évvel ezelőtt együtt turnézhattunk Európában az ausztrál Church zenekarral, és játszhattunk az R.E.M. és a Radiohead előtt" - emelte ki a zenész. A Heaven Street Seven 2007-ben Cannes-ban átvette a European Breakthrough Awardot, az EU, a MIDEM és az MTV Europe közös díját. Szűcs Krisztián ma úgy látja, ez az elismerés komoly esélyt teremtett ahhoz, hogy sikerüljön az európai áttörés számukra, ehhez azonban nagyon komoly infrastruktúrát kellett volna megmozgatniuk, ami nem állt rendelkezésükre, és talán ők maguk sem koncentráltak erre kellőképpen.

A most megjelenő dupla válogatásalbumon szerepel két új felvétel, az Utazás a kegyetlenbe 1. és 2. része, mindkettő kicsit parodisztikus dal. A paródia, még inkább az irónia mindig is Szűcs Krisztián szövegeinek egyik sajátja volt, elég csak a Sajnálom, a Hol van az a krézi srác vagy a Dél-Amerika című számra gondolni.

Felkerült a válogatásra a HS7 egyik legnagyobb slágere, az Ez a szerelem különleges verziója, amelyet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával rögzítettek idén tavasszal. Szűcs Krisztián utóbbi kapcsán felidézte, hogy az ötlet a rádiótól származott, és a megvalósulást nagy mértékben segítette Stephen D'Agostino vezető karmester kedvező hozzáállása.

A november 12-i koncerten a tervek szerint valamennyi eddigi lemezről előadnak néhány dalt, még a legelső, eredetileg csak kazettán megjelent angol nyelvű Tick Tock No Fearről (1995) is.

"Ott lesz a koncerten Kiss Endre alapító gitáros és Balczer Gábor (Ciba), a másik korábbi gitáros is. Közreműködik még a Karaván Família, amellyel az elmúlt években már volt néhány közös fellépésünk; ezeken Heaven Street Seven-számokat játszottunk cigányfolkos hangszerelésben" - fejtette ki Szűcs Krisztián.

A 15. születésnapot beharangozó fekete-fehér fotón egy hídon állnak a HS7 tagjai. A fénykép a Joy Divisionről készült híres felvételt idézi: Kevin Cummins 1979-ben kapta le a brit csapat négy tagját a havas manchesteri Epping Walk Bridge-en.

"A bennünket ábrázoló fotó teljesen spontán módon készült, mi sem tudtuk, hogy éppen akkor kattint a fotós. Igen, emlékszem, hogy volt egy ilyen Joy Divison-kép, annál jobb, örülünk. Mondjuk azt, hogy ösztönösen történt így" - mondta a két felvétel közötti hasonlóságot firtató felvetésre Szűcs Krisztián, aki egyébként néhány évvel ezelőtt Ezeknäk néven egy Joy Division-számokat játszó projektet is alakított.

A Heaven Street Sevenben Szűcs Krisztián és a már említett Takács Zoltán mellett Németh Róbert basszusgitározik, Orbán Gyula dobol és Ábrahám Zsolt gitározik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés