bezár
 

film

2010. 11. 03.
Forradalmi változás a filmfinanszírozásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A filmfinanszírozás- és gyártás teljes átalakítását vetíti előre a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat; a megszűnő mozgókép közalapítvány után a legtöbb filmpénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium költheti el, csak azt nem tudni még, mire - írja a Népszabadság a szerdai számában.

prae.hu

A lap szerint a magyar filmszakma helyzete az új büdzsétervezet alapján némiképp hasonlít a Fidesz 1998-ban történt kormányra kerülése utánihoz. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) támogatási keretét az idei 5,1 milliárdról 1,035 milliárd forintra csökkenti a kormány 2011-re, máshol teremtve filmes forrásokat. Jövőre pedig más közalapítványokkal együtt meg is szüntetik az MMK-t.

A Népszabadság azt írja, hogy az MMK és a filmművészszövetség talán még meg tudja rendezni a február eleji Magyar Filmszemlét. A lap emlékeztet arra, hogy az MMK támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik.

Ugyanakkor a közalapítványnak filmek gyártására felvett ötmilliárd forint bankhitele van. Ennek fedezetét a kormánnyal kötött 2013-ig szóló támogatási szerződés jelentette.

A lap egy rejtélyes "magyar film támogatása" elnevezésű rovatot talált a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében.

A szétaprózott összegeket összeadva mintegy 3,2 milliárd forint állami filmtámogatás lesz 2011-ben. Ehhez hozzájöhet még az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak. A lap szerint így az összeg már nem lenne olyan kevés. "Csak az a kérdés, kik osztanák el, és mire" - olvasható a Népszabadságban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés