bezár
 

zene

2010. 11. 02.
Nívós operák, tehetséges fiatalok, különleges rendezések a Duna Televízióban
Armel Operaverseny és Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Duna Televízió 2010-ben is fő médiatámogatóként áll a nívós operákat, tehetséges fiatal énekeseket és különleges rendezéseket bemutató Armel Operaverseny és Fesztivál mellett, melynek döntőjére Szegeden, november 3-17. között kerül sor.Az előadásokra a Duna Televízió nézői is szavazhatnak a www.dunatv.hu/operaverseny oldalon. A döntőbe került operákat a Duna Televízió nézői november 5-16. között felvételről láthatják, a november 17-i döntőt pedig élőben közvetítik majd.

prae.hu

Ámon Betti, a Duna Televízió Művészeti Műsorainak főszerkesztője büszke arra, hogy a Duna Televízió közvetítésével öt földrész magyarságához jutnak el a különleges produkciók.

Fantasztikus előadások születnek ezen a versenyen! Mivel én szeretem a kortárs zenét, boldogság számomra, hogy kitűnő rendezésekben láthatok új operákat. És tudom, hogy nem vagyok egyedül, hiszen akik alázattal viseltetnek a műfaj iránt, és nyitottak az újra – melyek majd klasszikusokká válnak – velünk tartanak a képernyők előtt is! Másrészt rendkívülinek tartom, hogy a külföldi és hazai énekesek, valamint a szerzők Magyarországon, Szegeden mutatkoznak be. Az ősbemutatókat, a versenyprodukciókat pedig a televíziós közvetítésnek köszönhetően a világ 70 országában láthatják a nézők. Ebben nagy megtiszteltetés közreműködni - mondta Ámon Betti.

A versenyző operák és művészek

Knut Vaage: Veslefrikk
A Den Nye Opera (Norvégia) produkciója – Ősbemutató
Rendező: Alföldi Róbert. Versenyszereplők: Iulia Vacaru, Alekszandr Polkovnyikov

Marco Tutino: A lakáj
A Divadlo Josefa Kajetána Tyla (Cseh Köztársaság) produkciója – Magyarországi bemutató
Rendező: Luděk Golat. Versenyszereplők: Camille Dereux, Peter Furlong, Alekszej Bogdancsikov

Giuseppe Verdi: La Traviata
A Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország) produkciója
Rendező: Juronics Tamás. Versenyszereplők: Maria Pakhar, Balczó Péter, Sergio Foresti

Thomas Pasatieri: A sirály
A Dicapo Opera Theatre (USA) produkciója - Európai bemutató
Rendező: Harangi Mária. Versenyszereplők: Molly Mustonen, Haja Zsolt, Beverly O’Regan Thiele

Szergej Prokofjev: A tüzes angyal
A Csokonai Színház (Magyarország) produkciója – Magyarországi bemutató
Rendező: Silviu Purcărete. Versenyszereplők: Christina Baggio, Cseh Antal

November 17-én tehát kiderül, hogy a neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri tagjai – Raymond Duffaut, a zsűri elnöke, valamint Gabrielle Babin Gugenheim, Stefan Baldursson, Daniele Borniquez, Fabrizio Melano, Nicholas Payne, és Horváth Ádám – melyik előadást tartják a legjobb produkciónak, és azt is megtudjuk, ki lesz 2010 legjobb női és férfi előadója.

A Duna Televízió ismét kíváncsi nézői véleményére is, akik a verseny ideje alatt a www.dunatv.hu/operaverseny weboldalon voksolhatnak a legjobb előadásra. Szintén a döntő napján derül majd ki, szavazatik alapján melyik előadás kapja meg a Duna Televízió Közönségdíját.

A 2010-es évben a Fesztivál fő médiapartnere ismét a Duna Televízió, nemzetközi koprodukciós partnerei pedig Európa legjelentősebb kulturális csatornái, az ARTE France, az ARTE Live Web és a Mezzo Televízió.

Fontos, hogy a tavalyi nagyon sikeres együttműködés után is, ismét öt kontinens magyarjaihoz jusson el a verseny és fesztivál - fogalmazott korábban A. Szabó Magda, a Duna Televízió ügyvezető alelnöke a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, a Duna Televízió aulájában. Az alelnök asszony kiemelte, hogy az ARTE, a Mezzo és a Duna Televízió együttműködésének segítségével kívánják támogatni az opera műfajának népszerűsítését, így teremtve értékes tartalmat a nézőik számára.

Amon Betti

Ámon Betti, a Duna Televízió kulturális főszerkesztője is büszke az intézmények között évek óta meglévő jó kapcsolatra. Havas Ágnes, az Armel Operaverseny és Fesztivál igazgatója 2008-ban jelezte, hogy szeretné, ha a Duna Televízió lenne a fő médiapartnere a versenynek. Nem volt szükség ezernyi megbeszélésre, azonnal tudtam, hogy különleges élményt nyújthatunk a nézőknek. Persze a lelkesedésem kevés lett volna; nagyon fontos, hogy a Televízió vezetése is hasonlóan gondolkodott, így könnyűszerrel és izgatottan látott munkához a nagy csapat, akik megvalósították az előadások felvételeit és közvetítéseit – mondta Ámon Betti, akitől azt is megtudhattuk, tavaly a Mezzo Televízió többször is kifejezte elismerését a közös munka kapcsán. Ahhoz ugyanis, hogy a Mezzo nézői láthassák az operákat, a Duna felvételeire volt szükség.

Az együttműködés idén tovább bővült, hiszen idén az ARTE France is csatlakozott az európai kulturális televíziókhoz. „Az ARTE France műsorai pedig, csakúgy, mint a Duna Televízió több műsora, idén megkapta az 'UNESCO - A Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve' emblémát – hívta fel a figyelmet a különleges elismerésre Ámon Betti.

A Duna Televízióban az alábbi időpontokban láthatók az előadások:

Knut Vaage: Veslefrikk
2010. november 5.
22:10

Marco Tutino: A lakáj
2010. november 8.
21:45

Giuseppe Verdi: La Traviata
2010. november 11.
20:40

Thomas Pasatieri: A sirály
2010. november 14.
22:30

Szergej Prokofjev: A tüzes angyal
2010. november 16.
21:05

Díjátadó Gála (élő)
2010. november 17.
20:30

A Duna Televízió minisite-ján további információk, fotók és videók találhatóak az Armel Operaverseny és Fesztivállal kapcsolatban. Ha lekéstek a közvetítésről, itt megtekinthetik a versenyző műveket, valamint szavazhatnak kedvenc előadásukra is:

www.dunatv.hu/operaverseny

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés