bezár
 

film

2010. 11. 02.
Németországban folytatódik Szabó István új filmjének forgatása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Helen Mirren és Martina Gedeck főszereplésével a németországi Weimarban forgatja tovább Szabó Magda Az ajtó című könyvklasszikusának német-magyar koprodukcióban készülő filmfeldolgozását Szabó István rendező.

prae.hu

Az alkotás két olyan nő történetét meséli el, akik az 1960-as évek Budapestjén keresik a kölcsönös rokonszenvet és bizalmat. "Két karakter, akik szeretik, és néha ki nem állhatják egymást" - mondta a filmről Szabó István a forgatás kezdetén, hétfőn.

Az önéletrajzi ihletésű regény filmfeldolgozásában Martina Gedeck ismert német színésznő alakítja az írónő Molnár Annát, míg az Oscar-díjas Helen Mirren a takarítónő, Emerenc bőrébe bújik. "Számomra ez az egyik legnagyobb és legnehezebb szerep, amelyet játszottam" - mondta a brit színésznő, aki szerint Szabó Magda regénye jelentős irodalmi mű. Az 1987-ben megjelent regényt 36 nyelvre fordították le.

A magyar közönség számára A mások élete vagy a Baader-Meinhof csoport című filmekből ismert Martina Gedeck nagy örömének adott hangot, amiért Szabó Istvánnal dolgozhat. "Szeretem a filmjeit" - mondta a magyar rendezőről. A német színésznő amiatt is nagyon boldog, hogy Helen Mirren oldalán forgathat. Szabó Magda munkásságát korábban nem ismerte, de mint fogalmazott, az írónőnek olyan fantáziavilága van, amely nagyon tetszik neki.

A forgatás németországi szakasza a Weimar közelében fekvő Hopfgartenben vette kezdetét. Szabó Istvánt lenyűgözte a falu temploma, amely "a regényhez hasonlóan tisztán és érthetően épült".
A hatmillió euróból készülő film a tervek szerint 2011 első felében kerül a mozikba. A stáb a németországi munkálatok után visszatér Magyarországra, ahol a tervek szerint novemberben Helen Mirren és Szabó István sajtótájékoztatót is tart.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés