bezár
 

zene

2010. 11. 02.
A szerelmi bájital a Müpa operasorozatában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Művészetek Palotája félig szcenírozott operaelőadásainak sorozatában először mutatnak be saját produkcióban belcanto alkotást. Donizetti A szerelmi bájital című sikerdarabját szombaton és vasárnap este láthatja a közönség.

prae.hu

A sorozatot gondozó Káel Csaba rendező elmondta az MTI-nek, hogy az új, olasz nyelvű előadásban a női főszerepet, Adinát Miklósa Erika játssza, aki ezzel ünnepli, hogy 20 éve debütált operaszínpadon. A rendező úgy véli, Adina figurája és Miklósa Erika személyisége a "nagy találkozás" lehetőségét kínálja.

A férfi főszerepet, Nemorinót éneklő Alekszej Kudrija már-már visszatérő vendég Magyarországon. A fiatal tenor, miután 2009-ben megnyerte Plácido Domingo Operalia elnevezésű versenyét, Miskolcon és Budapesten is fellépett gálaesteken.

Rangos nemzetközi gárda lép mellettük pódiumra - hangsúlyozta Káel Csaba, hozzátéve, hogy a bájitallal szélhámoskodó Dulcamara doktort Enzo Capuano kelti életre, Belcore őrmestert pedig egy szintén fiatal, kitűnő színészi képességű cseh bariton, Filip Bandzak alakítja, aki már két alkalommal vendégszerepelt Miskolcon az operafesztivál eseményein. A Kolozsvári Magyar Opera zenekarát és kórusát Marco Balderi vezényli.

"A félig szcenírozás általában az eredetinél modernebb helyszínt igényel, az adottságaink sem teszik lehetővé egy olasz falu megjelenítését. Mi most egy bárban játsszuk az operát, az álmodozó Nemorino mixerfiú lesz, a felfuvalkodott Belcore tengerészgyalogos, Adina pedig a bár tündére, Dulcamara hamisított gyógyszerekkel ügynököl" - részletezte a rendező.

Mint hozzáfűzte, ez a zene olyan gazdag és szellemes, a belcanto minden sajátossága megvan benne, hogy félig szcenírozva talán erősebben hat, mint "túlrendezve". Megjegyezte, hogy bár a Müpa sok energiát fordít operaelőadásaira, nem árt, ha a közönség tudja, itt a programok sűrűsége miatt nem lehet hetekig próbálni, a produkciók végső formába öntésére jó, ha három nap jut.

Mialatt a Müpában Káel Csaba vasárnap az előadást figyeli, a Duna Televízióban Bánk bán-filmjét sugározzák, a Magyar Állami Operaházban pedig az Erkel-mű ősváltozatát adják elő.

"Erkel sokat tanult Donizettitől, tehát A szerelmi bájital előadása a magyar komponista emlékét is felidézi" - véli a rendező, hozzátéve: "a palotában már vetítették a Bánk bán-filmünket, amelynek egyik értékét abban látom, hogy egyáltalán elkészült. Olyan művészek pályájának dokumentuma, mint Marton Éva, Gulyás Dénes és Miller Lajos, akik a színpadtól tulajdonképpen visszavonultak."

Mint Káel Csaba elmondta, a dalszínházzal még nem egyeztek meg abban, hogy operaházi Bánk bán-rendezése mikor kerül vissza a repertoárra. Úgy véli azonban, hogy nem kell sietni, hiszen új szereposztásra lesz szükség, amellyel foglalkoznia kell, és a premier óta eltelt 8 év tapasztalataival szeretné felújítani a produkciót.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés