bezár
 

zene

2010. 10. 26.
Felmentése részletes indoklását kérte Vass Lajos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Levélben kérte felmentése részletes indoklását Réthelyi Miklóstól Vass Lajos, akinek a nemzeti erőforrás miniszter október 22-én vonta vissza vezetői megbízatását. A Magyar Állami Operaház volt főigazgatója szerint lehet, hogy hibáztak, de nem folytattak pazarló gazdálkodást.

prae.hu

Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke Vass Lajos és Szabó Attila gazdasági igazgató felmentését indokolva korábban úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy az elmúlt 3-4 hét alatt igen sok szabálytalanságot tártak fel, s "azt lehet mondani, hogy a vezetők igen pazarlóan gazdálkodtak", a vizsgáló bizottság több milliárd forint elköltését látja helytelennek.

Vass Lajos az MTI-nek kedden elmondta, hogy hétfőn küldte el a részletes indoklást kérő levelét a miniszternek. Hozzátette: közalkalmazotti jogviszonya egyelőre nem szűnt meg, helyzetéről szerdán kíván tárgyalni Horváth Ádám miniszteri biztossal. Azt követően fog a sajtó rendelkezésére állni, miután a megegyezésre törekvő megbeszélések lezajlanak - mutatott rá.

Az MTI-nek azonban cáfolta Vass Lajos, hogy pazarlóan gazdálkodtak volna. "Hibázhattunk. A munkánkról készült vizsgálóbizottsági teljes anyagot nem láttam, egy-egy terhünkre rótt passzust ismerek csak.

A sajtóban megjelent 1,3 milliárd forintos hiányról semmilyen konkrét kimutatást nem kaptam, ilyet az Operaház pénzügyi osztálya által két éve, rendszeresen, hetente készített jelentések sem tartalmaztak, így ez az adat megalapozatlan számomra" - mutatott rá a volt főigazgató.
Vass Lajos cáfolja azt is, hogy a leváltása előtti napon, október 21-én este az Operaház főigazgatói titkárságán fontos iratokat daráltak volna le asszisztensei.

"A mindennapi munka során összegyűlt, e-mail printeket, meghívókat, a több példányban készült dokumentumok felesleges, munkapéldányait semmisítették meg" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezeknek a lényegtelen papíroknak a selejtezéséről nem tudott, de nem is kellett tudnia, mert nem érintett hivatalos iratot.

A volt főigazgató kiemelte, hogy az Operaház minden hivatalos iratát egy iktatási rendszeren keresztül kezelik, amely minden dokumentumot (a keletkezéstől az archiválásig) rögzít, azok tartalma és a folyamata nem tüntethető el.

Október 21-én ráadásul még sejtése sem volt arról, hogy másnap visszavonják főigazgatói megbízatását, a csütörtök délután telefonon kapott miniszteri meghívás témáját nem ismerte. "Ezért a visszavonást és az +iratmegsemmisítést+ összemosni értelmetlen, hiszen nem tükrözi a valóságot" - fogalmazott Vass Lajos.

Beszámolt az MTI-nek arról is, hogy Mali István zenekar-igazgató felmentését még ő írta alá.

Mint azt Mali István az MTI-nek elmondta, maga kérte felmentését, mivel megtudta, nem élvezi Győriványi Ráth György frissen kinevezett főzeneigazgató bizalmát. Az önkéntes távozást azért választotta, mert a zenekarnál sem szabálytalanság, sem vizsgálat nem volt, és nem szeretné, ha a gazdasági kifogások árnyéka vetülne eddigi munkájára.
A zenekar-igazgatói poszton Mali Istvánt Simon Béla váltja.

Az MTI információi szerint távozott az Operaháztól Czeiner László műszaki igazgató is, aki pénteken közös megegyezéssel vált meg a dalszínháztól, hétfőn pedig Mihályi Endre kommunikációs és marketing igazgatót mentették fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés