bezár
 

irodalom

2010. 10. 26.
Végel László nyitotta meg a belgrádi könyvvásárt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemcsak politikai és gazdasági lépés, kulturális döntés is, hogy Szerbia az Európai Unió felé haladjon - mondta Végel László vajdasági magyar író Belgrádban az MTI-nek, miután hétfőn este megnyitotta az 55. belgrádi nemzetközi könyvfesztivált.

prae.hu

A Kossuth-díjas író megnyitó beszédében kiemelte: a kultúra, azon belül az irodalom a közösség legmélyebb energiáit tartja ébren, ezért Szerbiának legalább akkora szüksége van a kultúrára, mint az Európai Unióra, "egyik a másik nélkül nem létezik".

Végel László a megnyitó után válaszolt az MTI kérdéseire. Mint kifejtette, a közép-európai kis népeket a "kis különbségek nárcizmusa" jellemzi, és ahogy Bibó István is megírta tanulmányában, gondot jelent, hogy annyira hasonlítanak egymásra.

A néhány éve Budapesten Magyar Pulitzer Emlékdíjjal is kitüntetett író, drámaíró, esszéista tavaly a Híd című rangos újvidéki folyóiratban megjelent interjúban többek között Thomas Bernhard osztrák írót nevezte meg, mint hozzá közelálló, "rokon lelket".

Végel László egyetértett azzal a felvetéssel, hogy az osztrák íróhoz hasonlóan rá is jellemző az "iróniába hajló pesszimizmus", ahogy Györffy Miklós műfordító, irodalomtörténész fogalmazott.

"Ez egyfajta kritikai gondolkodás. Nem kap el gyorsan a szentimentalizmus, megpróbálom megőrizni a józan eszemet akkor is, amikor mindenki valamiféle elragadtatott, eufórikus állapotba kerül" - mondta az Újvidéken élő Végel.

A Száva-parti belgrádi vásárvárosban megrendezett 55. nemzetközi könyvfesztiválon három kontinens 20 országából több mint 800 kiállító mutatja be portékáit mintegy 30 ezer négyzetméteren. A könyvvásár idejére a könyvbemutatók és író-olvasó találkozók mellett gazdag kísérőprogramokat, kiállításokat, gyerekprogramot szerveztek. A hatnapos rendezvény díszvendége ezúttal Svédország; a skandináv állam irodalmát - és általában kultúráját - 79 külön programon keresztül igyekeznek bemutatni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés