bezár
 

építészet

2008. 05. 23.
Magyar épített örökség Horvátországban tablókon, maketteken
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar nép épített öröksége Horvátországban címmel kiállítás nyílik csütörtökön Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában.

prae.hu

A pélmonostori székhelyű Magyar Egyesületek Szövetsége valamint a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia és Építészeti Ismeretek Tanszéke közös, két éve tartó munkájának eredményeit mutatják be a tárlaton tablókon, műszaki rajzokon, maketteken, fotókon, akvarelleken és vegyes technikájú képeken.

Kondor Tamás, a pécsi egyetem építészeti tanszékének adjunktusa, a projekt egyik vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Sipos Tünde néprajzos Horvátországból és Vargyas Gábor egyetemi docens - a néprajz tanszékről, Pécsről - közös ötletéből fogant meg a terv, hogy fölmérik a szomszédos országban élő magyarok épített örökségét.

A baranyai háromszög településeit választották, mert ott él a legtöbb magyar, s 2006 augusztusában elindult az első, 30 fős, egyetemi hallgatókból álló csapat Pélmonostorra, hogy megkezdje a horvátországi magyarság épített örökségének, lakóházainak, gazdasági épületeinek, közösségi építményeinek a felmérést és dokumentálását.
Két év alatt Pélmosotor, Kórógy, Haraszti, Vörösmart, Laskó, Nagybodolya több mint 60 épületét mérték fel. A kiállításon Laskót és Nagybodolyát mutatják be az érdeklődő közönségnek.

A munka első fázisa 2010-ben zárul le, akkor a teljes néprajzi, műszaki és vizuális dokumentációt DVD-n, illetve több kötetes publikáció formájában teszik hozzáférhetővé - tette hozzá Kondor Tamás.
A kiállítás június 4-ig tart nyitva.
nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés