bezár
 

art&design

2010. 10. 23.
Új otthont kap 23 ezer NDK-s műalkotás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új otthont kap az egykori Kelet-Németország 23 ezer műalkotása a Max Dudler ismert építész tervei alapján készülő létesítményben a beeskowi várban Brandenburg tartományban.

prae.hu

A művek - köztük Neo Rauch egy nagyformátumú képe - jelenleg a beeskowi művészeti levéltár raktárában találhatók. Dudler egy új, a jelenlegi hely kétszeresével rendelkező épületet tervezett, amely megfelelő körülményeket biztosít a műalkotások tárolására. A háromezer négyzetméter területű épületet a műemlékvédelem alatt álló középkori beeskowi vár háborús sérülések nyomait viselő keleti szárnyához építik majd az elképzelések szerint.

A győztes terv kidolgozójának nevéhez fűződik a berlini Humboldt Egyetem új könyvtárának megépítése: Dudlernek Berlinben, Zürichben és Frankfurtban is van irodája.

A háromemeletes, csúcsos tetejű épületben elegendő hely lesz az alkotásoknak. Tilman Schladebach, a beeskowi várpalota igazgatója szerint a tárgyak felelősségteljes tárolására eddig nem volt lehetőség, a "képek most szenvednek".

Ha minden a tervek szerint halad, a tízmillió eurós projekt 2013 végére készül el. Ehhez azonban európai uniós támogatásra is szükség van. A kérelmet már benyújtották, döntés tavasszal várható - mondta el Frank Steffen, Beeskow polgármestere. Helmuth Markov tartományi pénzügyminiszter nyíltan kimondta, egyedül nem tudják finanszírozni a megvalósítást.

Nemcsak az archívumban őrzött grafikák, festmények és fotók kerülnek majd az új épületbe. Ezekhez járulnak még a berlini művészeket támogató alapítvány gyűjteményének darabjai is, így végül összesen 38 ezer műalkotásnak kell helyet találni az újonnan elkészülő intézményben.

A művészeti archívum az NDK képzőművészetét dokumentáló központ lesz, amelynek állományát tudományos kutatásokra és kiállítások szervezésére is használják majd.

A műalkotások egykor a párt, szervezetek és állami szervek tulajdonában voltak, megbízásra vagy pályázatokra készültek, majd felvásárolták vagy elajándékozták őket, és vendégházakban vagy oktatási központokban kaptak helyet. Az NDK utáni időszakban ezek a művek különvagyonként a vagyonkezelő társaság igazgatása alá, majd 1994-ben származási helyük szerint az új kelet-német tartományok tulajdonába kerültek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés