bezár
 

art&design

2010. 10. 22.
4-én búcsúztatják Búza Barna szobrászművészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 4-én vesznek búcsút tisztelői Budapesten Búza Barnától, majd a többszörösen kitüntetett szobrászművészt november 6-án Sarkadon helyezik örök nyugalomra - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma.

prae.hu

A közlemény szerint az október 16-án, életének 100. évében elhunyt Búza Barnától november 4-én 17 órakor gyászistentiszteleten vesznek búcsút Budapesten, a Szabadság téri református templomban, majd a szobrászművész hamvait november 6-án 14 órakor helyezik örök nyugalomra Sarkadon, a Körösháti temetőben.

Búza Barna 1910. december 30-án született Vésztőn. 1918-tól a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Sidló Ferenc és Szentgyörgyi István tanítványa volt; tanulmányai során elnyerte a Ferenczy István-díjat, a Székesfővárosi és a Balló Ede-díjat, majd Rómában volt ösztöndíjas.
A II. világháború éveiben büntetőtáborba került, majd a háború után részt vett a Képzőművészeti Alap megszervezésében. Újra alkotni kezdett, ebben az időben rekonstruálta a budavári Mátyás-templom előtti téren álló Szentháromság-szobrot.

Búza Barnának számos köztéri szobra áll az ország különböző településein, köztük Kisvárdán és Berettyóújfaluban Rákóczi Ferenc mellszobra, Battonyán az 1891-es agrárzendülés emlékműve, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Molnár C. Pál mellszobra. Sarkadon a II. világháború emlékműveként az övéit hazaváró asszony ülő alakját formálta meg; az ezredforduló nyarán avatták fel a budapesti Kálvin téren Kálvin János szobrát. Számos síremléket, kisplasztikát, több mint száz érmet alkotott.

A szobrászművész Sarkad város és Józsefváros díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja volt; a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével, s 2008-ban a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki. Művészetét Ferenczy István-díjjal, Balló Ede-díjjal, Zala György-éremmel, Nuschloss-éremmel, a Molnár C. Pál Társaság életműdíjával, Magyar Művészetért díjjal és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotói nagydíjával jutalmazták.

Haláláig aktívan dolgozott, a Százados úti művésztelep egyik meghatározó alakjának számított. Október végéig még megtekinthető utolsó kiállítása Sopronban, a Lábas házban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés