bezár
 

zene

2010. 10. 21.
Lisztomania: a zeneszerzőre emlékeznek szerte Európában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövőre Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepli a világ: a jubileumi év osztrák eseményeit szerdán ismertették Bécsben, a magyarországi programokat pénteken, a zeneszerző születésnapján hozzák nyilvánosságra.

prae.hu

Az évfordulóhoz kapcsolódó osztrák honlapok és plakátok kora szupersztárjaként, jellegzetes orrán napszemüveggel ábrázolják Liszt Ferencet. A születésének 200. évfordulóját ünneplő, megemlékezéseket, koncerteket, kiállításokat, szimpóziumokat felvonultató, összesen 200 programból álló eseménysorozat Ausztriában 2011. január 27-én indul.

A burgenlandi tartomány kulturális tanácsosa, Helmut Bieler a programokat ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem fontos, hogy Raiding (Doborján) szülöttét hogy emlegetik, Franz Lisztként vagy Liszt Ferencként, hiszen ő világpolgár és európai szellem volt.
A Lisztomania elnevezésű osztrák programsorozat címét Hienrich Heine költőtől kölcsönözte, aki annak idején a zongoravirtuóz rendkívüli népszerűségét írta le ezzel a szóval.

Az eseménysorozat központja Raiding lesz, ahol Liszt szülőháza mellett négy éve nyílt egy kiváló akusztikájú koncertterem. Intendánsai, a zongoraművész Kutrowatz-fivérek - Eduard és Johannes, akik maguk is szenvedélyes Liszt-játékosok - négy blokkba, az évszakokhoz igazítva szerveznek koncertsorozatot, amelyen olyan kiváló muzsikusok lépnek föl, mint Jelizaveta Leonszkaja, Ivo Pogolerich és Daniel Barenboim.

A szervezők az évfordulót arra is fel akarják használni, hogy bemutassák, mennyire távol állt Liszttől mindenféle konvencionalitás.

Mivel a zeneszerző műveinek mindössze öt százaléka a koncertrepertoár állandó része, a szervezők igyekszenek "újrafelfedezni" dalokat. Ilyen művekből énekel majd például Ildikó Raimondi és Adrian Eröd, Martin Haselböck pedig nemcsak a zenekari művekből vezényel egy "best of" válogatást, hanem a töredékben fennmaradt egyetlen Liszt-operát, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című ritkaságot is bemutatja.

A raidingi szülőházban Liszt életének korai szakaszát ismerheti meg a látogató, de lesz kiállítás az eisenstadti (kismartoni) tartományi múzeumban és a Haydn-házban is, valamint egy válogatott anyagot vándorkiállításon is láthat a közönség.

Az ausztriai Lisztomaniára kínált mintegy 13 ezer fesztiváljegy felét már előjegyzésben lefoglalták.

A Lisztomania címet viseli egy francia sorozat is, amely éppen jövőre, a Liszt-évben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A helyszín a közép-franciaországi Châteauroux, ahol Liszt 1844-ben Chopin-hez, George Sand nohan-i birtokára tartva állt meg, s az írónőhöz írt levelében egy oda elképzelt fesztiválról is említést tett. Châteauroux-ban 2002 óta rendezik meg a Lisztomaniát, amely koncertekből és kurzusokból áll. 2003-ban Bogányi Gergely is vendégszerepelt a fesztiválon, az idei, szombaton induló rendezvényen pedig Giovanni Bellucci zongoraművész harmadik Liszt-akadémiáját vezeti a Párizsi Magyar Intézet támogatásával.

A magyarországi programokat Liszt születésének 199. évfordulóján, pénteken hozzák nyilvánosságra, Budapesten. A Művészetek Palotája azonban már ismertette Liszt! Minden tekintetben című programját, amelynek első eseménye a Nemzeti Filharmonikusok január 22-i koncertje lesz. Ezen egyebek között a Koronázási mise hangzik el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés