bezár
 

irodalom

2010. 10. 20.
Díj Tompa Andreának és Elek Tibornak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tompa Andrea színikritikus, író, valamint Elek Tibor, a Bárka című folyóirat főszerkesztője érdemelte ki a tizenöt éves Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány idei díjait.

prae.hu

Tompa Andrea A hóhér háza című regényéért a Debüt-díjat kapta, Elek Tibort pedig az erdélyi magyar irodalom érdekében kifejtett negyedszázados kritikusi, irodalomtörténészi, irodalomszervezői, szerkesztői munkásságáért jutalmazták a magyarországi irodalomtörténészeket elismerő Hídverő-díjjal.

A székelyudvarhelyi ünnepi rendezvényről szerdán értesítette az MTI-t az erdélyi alapítvány.

Az első kötetes Tompa Andrea regényét Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője mutatta be az eseményen. Mint fogalmazott, a szerző az irodalom- és színházrajongó, érzékeny fiatal lány szemével látja és láttatja a Ceausescu-korszak, a rossz emlékű, hírhedt "Aranykorszak" kincses városának, Kolozsvárnak és az ott élő embereknek két évtizeddel ezelőtti mindennapjait, amelyben a fiatal főszereplő megpróbálja saját helyét meglelni.

Gálfalvi György író, a Látó című irodalmi folyóirat főszerkesztője Elek Tibor azon kötetét emelte ki, amely Székely János (1929-1992) költő, író, műfordító, az Igaz Szó című marosvásárhelyi lap versszerkesztője munkásságát összegzi, emellett rendkívül fontosnak értékelte a Magatartások és formák, Magyar irodalom Erdélyben tegnap és ma című könyvet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés