bezár
 

zene

2010. 10. 20.
Manfred Mann 70 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 21-én lesz 70 éves Manfred Mann angol billentyűs, aki kanyargós utat járt be: együttese a hatvanas években a legnagyobb slágergyárosok közé tartozott, ezt követte a közönség által kevéssé méltányolt experimentális dzsesszrock korszak, majd 1971-től a progresszív rockot játszó Manfred Mann's Earth Band.

prae.hu

Manfred Lubowitz tehetős dél-afrikai családban született. Tinédzserként a dzsessz izgatta, ezt a zenét játszotta klubokban és kávéházakban, de klasszikus zenét is tanult és nevéhez fűződik az első dél-afrikai rock and roll lemez. Húszévesen a nagyobb távlatokkal kecsegtető Angliába települt át, ahol zenekritikákat írt, immár Manfred Mann néven, majd 1962-ben Mike Hugg vibrafonos-dobossal dzsesszkvartettet alapított.

Ebből nőtt ki a jóval könnyedebb zenét játszó, öttagú Manfred Mann együttes - a nevet akarata ellenére aggatták rájuk a lemezgyárban. A formációt nem csak karizmatikus énekese, Paul Jones és Mann jellegzetes szakálla emelte ki az átlagból, zenéjük is friss, igényes, ugyanakkor dallamos volt. 1963 és 1969 között futószalagon ontották a slágereket, ezen még az sem változtatott, hogy 1966-ban Jones helyére Mike d'Abo került. Néhány sláger: 5-4-3-2-1, Do Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo, Sha La La , Just Like A Woman, Ha-Ha Said The Clown, Mighty Quinn, Fox On The Run.

Mann 1969-re belefáradt a kommersz zenék gyártásába és szélnek eresztette együttesét, majd ugyanazzal a lendülettel újat alapított. A Manfred Mann Chapter Three igényes dzsesszrockot játszott, a régi felállásból csak Mike Hugg maradt, aki a doboktól a zongorához ült át, maga Mann az orgonát választotta. A formációt sem a kritikusok, sem a közönség nem díjazta, ezért Mann két album után újra váltott és 1971-ben megalakította a Manfred Mann's Earth Bandet.

Ez az együttes másfél évtizedig muzsikált az élvonalban, igazi sikereiket a jellegzetes hangú Chris Thompson énekes csatlakozása után könyvelhették el - a Blinded by The Light a Top Tenbe is bekerült.

Az Earth Band változatos felállásokban és változatás stílusban még mindig aktív, bár az elmúlt időszakban inkább koncertjeik, mint lemezeik sikeresek. Több alkalommal megfordultak Magyarországon, egy 1983-as fellépésüket lemezen is megörökítették. Mann producerként is dolgozik, szólólemezeit pedig Manfred Mann Plain Music címmel adja ki.

A saját bevallása szerint a dzsessz és a progresszív rock iránt elkötelezett Manfred Mann nevét pop-rock felvételei tették ismertté.

Jellemző e zene maradandó népszerűségére, hogy 1992-ben a csapat eredeti tagjai - köztük Paul Jones és Mike d'Abo - csak egy válogatáslemez népszerűsítésére gyűltek össze egy tévéműsorban, de a sikert látva több sikeres koncertkörutat is bevállaltak. Igaz, csak Manfreds néven, mert a névadó billentyűs elfoglaltságai miatt nem tartott velük.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés