bezár
 

art&design

2010. 10. 19.
Ikonok Moldovából a Hadtörténeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ikonok Moldovából címmel száz népi kegyképet mutatnak be szerdától egy hónapon át Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

prae.hu

Kosztyin Pjotr chisinaui magángyűjtő anyagát, a XVIII. század végétől a XX. századig tartó időszakban készült, fára festett ikonokat mutatja be időszaki kiállításon a múzeum - mondta el az MTI-nek Goda Józsefné, az intézmény sajtóreferense.

A száz műkincs Oroszország, Románia és Besszarábia területéről származik. Legtöbbjük Krisztus-ikon, Mária ábrázolása a kisdeddel és a szentek ikonjai - tette hozzá.

Az ikon görög eredetű szó, képet, képmást, bizánci szentképet jelent. A görögkeleti templomokban a szentek képeivel borított fal választja el a szentélyt a templom hajójától. A képeket üvegre és fatáblára festették, színeik zöldek, sárgák, földszínűek, kobaltkékek, vörösek és ezüstösek.
Kosztyin Pjotr több mint 40 éve foglalkozik történelmi és vallási ereklyék gyűjtésével. Most harmadszor mutatkozik be a Hadtörténeti Múzeumban; először különböző országok katonai és vámtiszti egyenruháit hozta el Budapestre, majd a középkori haditechnika eszközeiből adott ízelítőt lándzsákból, dárdákból, csatabárdokból, szuronyokból és tőrökből álló gyűjteményével.

Kosztyin Pjotr több tudományos munka szerzője, két történelmi folyóirat szerkesztőségi tagja, és ő alapította a Moldovai Köztársaság Vámszolgálata Múzeumot - tette hozzá a sajtóreferens.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés