bezár
 

irodalom

2008. 05. 21.
Graham Greene "Picassója"
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Graham Greene-nek élete utolsó 20 évében egy pap volt a bizalmasa, legjobb barátja. A spanyol Leopold Durán atya csaknem három évtizedig élt Angliában, ott ismerkedett meg az íróval, aki eredetileg azért lépett vele kapcsolatba, mert megtudta, hogy doktori disszertációjának témája "A papi hivatás Graham Greene műveiben" volt.

prae.hu

"Én papi gallérban mentem a találkozóra, amit le akart vetetni velem, mondván, nélküle sem lennék kevésbé isteni, viszont emberibb leszek. Öt perc alatt örök barátok lettünk" - mesélte Durán.

Az atya elkísérte Greene-t Nizzába, Vevey-be, ahol később a temetésén is jelen volt. De társa volt főként spanyolországi utazásaiban. Az oseirai monostorban, ahol sok időt töltöttek, ma is emlékeznek arra, hogy mindketten értettek a borokhoz. Ezeknek az utazásoknak lett a gyümölcse a Monsignor Quijote, amelynek megírására a pap ihlette Greene-t.

"Nem én vagyok Don Quijote, hanem Galicía, a mű bizonyos értelemben epikus himnusz a Mexikóba kivándorolt galicíaiakról" - magyarázta az atya.

Durán volt Creixell gróffal együtt a Graham Greene Alapítvány vezetője. Az alapítvány csak néhány évig működött, mert az író úgy döntött: megszünteti, annak ellenére, hogy arra is szolgált neki, hogy cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint kommunista volt. "Hogy lehetnék kommunista, amikor az alapítványom élén egy pap és egy arisztokrata áll" - mondogatta Greene.

Doktori disszertációján kívül Durán más írásokban is foglalkozott Greene műveivel. Tanulmány a hatalomról és a dicsőségről, Graham Greene, a barát és testvér, Az orvosok és Graham Greene az 1980-as és 90-es években születtek.

Durán, aki a közelmúltban halt meg, állította, hogy birtokában van barátja kiadatlan könyve, amelynek ideiglenes címe: A Very Common Place Book. A könyvet, utalással annak irodalmi értékére, mindketten "Picassónak" nevezték - írta az El País című spanyol napilap. Remélhetően egy napon előkerül.
nyomtat

További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés