bezár
 

zene

2010. 10. 19.
A Comore-szigetek hangja
Nawal - 2010. október 22. Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egzotikum hangulatát, távoli szigetvilág miliőjét hozza el dalaival 2010. október 22-én a Comore-szigeteki gyökerekkel rendelkező, de ma már Franciaországban élő Nawal.

prae.hu

Az Afrika nyugati partja és Madagaszkár között található szigetcsoport kultúrájára a közeli kontinens dominanciája mellett a portugál, holland és francia kereskedők és gyarmatosítók befolyása nyomta rá bélyegét, és ahogyan az szigetek és szigetcsoportok esetében jellemző, zenéjének témáját a mindennapi életből meríti. Az így megénekelt történetek csodálatos környezetbe ültetve távoli tájakról, megközelíthetetlen helyszínekről mesélnek a zene barátainak.

A világ egyik legszegényebb országaként számon tartott, nehezen megközelíthető Comore-szigetek csak 1975-ben nyerte el függetlenségét, így a világzenei körforgásba is csak viszonylag későn kapcsolódott be.

Ebben elévülhetetlen érdeme volt a reggea-énekes Abou Chibabinak, a térség első igazi nemzetközi szenzációjának – akinek dala az új köztársaság himnusza lett – és ma ugyanilyen érdemei vannak a karrierjét húsz éve kezdő Nawalnak.



Nawal zenéjében a térség tradicionális stílusjegyei találkoznak a modern műfajokkal, előadásában fellelhetők az Indiai-óceán szigetvilágára jellemző indo-arab-perzsa dallamok, a bantu többszólamúság, a szinkópás ritmusok és a szufi-transz-elemek.

Fellépésein a társadalmi konvenciók ellen fordulva arabul, angolul és franciául énekel az oktatás fontosságáról, az egységről, a békéről és a szeretetről, miközben gambusin, dafon és gitáron kíséri történeteit.

Tehetségéről és tevékenységéről sokat mond, hogy egy iszlám országban nőként tudott zenekarvezető muzsikussá válni. Bár már hosszú ideje Európában él, rendszeresen visszajár gyökereihez, ő az egyik legnépszerűbb comore-i, aki dalaival bejárta a világot, mára nemzetközi hírű előadóvá vált.

2010. október 22-én a zene erejével tanítja békére és megértésre a Fesztivál Színház közönségét.

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés