bezár
 

art&design

2010. 10. 18.
Múzeum Márton Áron emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumot és emlékházat avattak Romániában Márton Áron volt erdélyi római katolikus püspök emlékére a székelyföldi Csíkszentdomokoson.

prae.hu

A létesítményt az 1980-ban elhunyt gyulafehérvári püspök halálának 30. évfordulója alkalmából avatták fel szülőfalujában.

A Krónika című napilap hétfői tudósítása szerint az ünnepi szentmisét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, valamint Tamás József segédpüspök celebrálta. Prédikációjában az érsek kiemelte, hogy Márton Áron számára fontos volt a hazafiasság, a szülőföld megbecsülése és szeretete.

A romániai kommunizmus évei alatt kegyetlenül meghurcolt püspök "egész életében töretlenül haladt az életszentség útján" - húzta alá Jakubinyi György.

Az ünnepi szentmise után a résztvevők megkoszorúzták a püspök szobrát, ahol Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke elmondta: Márton Áron példát állított azok elé, akiknek ezen a földön meg kellett maradniuk magyarnak. Kövér szerint az emlékház zarándokhellyé válik majd, így a világ minden magyarja visszatérhet ehhez a példához.

Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a múzeum a múltról szól, de a jövőről is, hiszen a püspök gondolatai utat mutatnak - írja a Krónika.

A csíkszentdomokosi Márton Áront 1938-ban szentelték püspökké, azt megelőzően a kolozsvári Szent Mihály plébániát is vezette.

A II. világháborúban azzal vívta ki a közvélemény elismerését, hogy a Szent Mihály templom szószékéről állást foglalt a zsidók deportálása ellen. A kommunista rendszer idején a romániai magyarság jogaiért és az egyházat elnyomó politika ellen küzdött. Emiatt meghurcolták és börtönbe zárták, 1957 és 1967 között házi őrizetben volt egykori püspöki székhelyén, Gyulafehérváron.

1980. szeptember 29-én sok szenvedés után, életének 84. évében hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés