bezár
 

film

2010. 10. 15.
Oscar: grönlandi és etióp film a mezőnyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első ízben került be a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-díjáért folyó versenybe grönlandi és etióp produkció.

prae.hu

Az Amerikai Filmakadémia a héten tette közzé annak a 65 filmnek a listáját, amelyek megfeleltek a nevezési feltételeknek.

"Megtiszteltetés, hogy a történelem során először képviselhetjük Grönlandot. Soha nem is álmodtunk róla, hogy lehetőségünk nyílik az Oscar-díjért versenyezni" - jelentette ki Mikisoq H. Lynge, a Nuummioq című film producere.

A dráma főhőse egy ács, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért elhatározza, hogy élete utolsó pár hónapjában felidézi ifjúságát egy gyerekkori barátjával. A 800 ezer dollárból készült filmet, amelyet a Sundance Filmfesztiválon is vetítettek, részben a Grönlandi Filmintézet finanszírozta.

Az etióp jelölt, az Atletu (Atléta) című produkció Abebe Bikiláról, a legendás mezítlábas maratoni futóról szól, aki az első afrikai sportolóként nyerte meg 1960-ban a római olimpiát, és négy évvel később Tokióban is a dobogó legfelső fokára állhatott. Egy tragikus autóbaleset azonban kettétörte álmait, mivel deréktól lefelé megbénult. A film azt mutatja be, hogy páratlan kitartásával hogyan folyatatta paralimpikonként pályafutását.

Az életrajzi dráma tavaly óta több nemzetközi filmfesztivál műsorán szerepelt, köztük Edinburghben, Chicagóban és Rotterdamban.

A Filmakadémia több fázisban szűkíti le az Oscar-díjra nevezett idegen nyelvű produkciók körét. Az öt jelölt film címét 2011. január 25-én, a többi kategória Oscar-jelöltjeivel együtt hozzák nyilvánosságra. A 83. Oscar-díjátadásra 2011. február 27-én kerül sor.

Magyarországot Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotása képviseli a versenyben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés