bezár
 

színház

2010. 10. 15.
Fiatalok jutalomjátéka Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két első látásra egymásba habarodott fiatal egyetlen nap alatt évődésből románcba forduló, emésztő lángolása - szombaton este Dario Niccodemi szerelmi komédiájával folytatódik az új évad bemutatóinak sora a szolnoki Szigligeti Színház stúdiószínpadán, a Szín-Mű-Helyben.

Szkéné színház

Két szereplő, három felvonás és a múlt század húszas éveit idéző díszletek egy meghitt hangulatú térben. Címszavakban nagyjából így foglalható össze a Hajnalban, délben, este című darab, amelyben életre szóló szerelem szövődik egyetlen nap alatt egy lány és egy fiú között.

A néző nyugodtan ülhet be az előadásra, az író mesterségbeli tudása garantálja, hogy jól fog szórakozni - fogalmaz a produkcióról Karczag Ferenc rendező, aki szerint ugyanakkor nem könnyű vígjátékot színre vinni, különösen olyat nem, mely a múlt század 20-as éveiben játszódik, történelmi és művészettörténeti értelemben is korszakváltó időkben.

"Mégis egy nagy örömmunka ez számomra, hiszen fiatalokkal dolgozni mindig üdítő és inspiráló dolog" - hangsúlyozta az MTI-nek Karczag Ferenc, aki számára persze mindez nem újdonság, hiszen korábban a Békés Megyei Jókai Színház társulatának tagjaként 10 éven át egy alapítványi iskolában is tanított.

A rendező szerint a darab igazi jutalomjáték a két főhőst, Annát és Mariót alakító Molnár Nikolettnek és Dósa Mátyásnak.

A Hajnalban, délben, este a maga korában modern darabnak számított: mindössze 24 óra alatt játszódik a történet, a megismerkedéstől egészen a leánykérésig.

"Ami ma érdekes ebből, az egyszersmind örök érvényű: a rácsodálkozás, ahogyan két ember egymásra talál. Ez egyszerűen megunhatatlan: maga a csoda" - véli Karczag Ferenc, hozzátéve, hogy rendezőként ugyanakkor ez nagy felelősséget is ró rá, hiszen az a dolga, hogy ebből a csodából a lehető legtöbbet megtapasztalhasson a közönség.

A próbák során azonban meglehetősen széles volt a mozgástere, lényegében szabad kezet kapott a darab "Szín-Mű-Helyesítésében" - mutatott rá a rendező, megjegyezve, hogy élt is a kísérletezés lehetőségével, ami azonban végül leginkább a szokatlanul "erős" díszletekben érhető tetten.

Az ötletekből persze így is bőven maradt még megvalósításra váró és most már alkalmas hely is akadna, ahol ezek hasznosíthatók - árulta el Karczag Ferenc, aki a Szigligeti egykori Szobaszínházának felújításával kialakított épület udvarán például szívesen csinálna jövőre egy nyári színházat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés